Tegyünk az élhető szülésért!

A Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) szerint a szülészeti beavatkozások csökkentése a felnövekvő nemzedékek egészségmegőrzésének alapja. Erre hívták fel a figyelmet a Létkérdések projekt keretében megvalósult programjaikkal, melynek zárótanulmánya elérhető bárki számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 24. Babafalva

A WHO ajánlásai és a nemzetközi trendek hatására a szülészeti ellátás a fejlett országokban egyre inkább a holisztikus irányba mozdul el, azonban ez a tendencia Magyarországon egyelőre nem érvényesül, évtizedek óta erős ellenállásba ütközik.

A hazai szülészeti ellátás a nemzetközi adatok szerint sem tekinthető korszerűnek, még mindig a medikalizált megközelítés uralja a szülészet elméletét és gyakorlatát.

A szülés körülményeit alapjaiban meghatározó, a szülő nő és a szülést segítő szakemberek közötti kapcsolatot a partnerség helyett a hierarchia jellemzi, erre kínálnak megoldást a szülés körüli segítők pozitív példákkal.

laboring-mother-in-hospital

Ezért a MODULE több mint egy éven át zajló projektjében nők és az őket segítő szakemberek korszerű, fontos információkhoz juthattak, melyet a középosztálybeli nőtársaik szülésükre készülve ma már könnyedén elérnek, most hátrányos helyzetű társaik számára is elérhető lett.

Hátrányos helyzetű településen élő és roma nők is azok között voltak, akik lehetőséget kaptak a normális reprodukciós folyamatok és az ahhoz kapcsolódó jogaik, lehetőségeik megismerésére, az alapszintű dúlaképzés elvégzésére.

A cikk itt folytatódik!