Teherbeeshetek, ha szoptatok?

A szoptatás befolyásolja a nők termékenységét, de nem mindenkinél egyformán: vannak, akik hosszan szoptatnak ugyan, mégis teherbeesnek és olyanok is vannak, akiknél természetes fogamzásgátlóként akár évekig is működik a szoptatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 11. Családháló

Azokban a kultúrákban, ahol a nők több, mint egy évig szoptatnak és nem használnak mesterséges fogamzásgátlót, a gyermekek születése között 2-3 év telik el. A szoptatás akadályozza a peteérést, a teherbeesést és általában nincs menstruáció sem. A szoptatás természetes fogamzásgátlóként megakadályozza, hogy az anya újra teherbe essen, ezzel tulajdonképpen a már megszületett gyereket védi, hiszen így csak és kizárólag vele tud foglalkozni az anya. Ez különösen azokban az országokban (és történelmi helyzetekben) fontos, ahol a csecsemő életben maradása a tét.

Gyermekpszichológusok között sokan úgy tartják, hogy a 2-3 év korkülönbség pszichológiailag azért is előnyös, mert az anya akkor tud kizárólag a csecsemővel foglalkozni, amikor annak a legnagyobb igénye van erre, nem kell a figyelmét és energiáit megosztani a terhesség illetve a születendő gyermek és a még nagyon pici baba között.
Nagy egyéni eltérések mutatkoznak abban, hogy mikor tér vissza a menstruáció a szülés után: vannak, akiknél 12 hónap vagy akár még több is eltelik, míg másoknál 3-4 hónappal a szülés után ismét megjelenik a havi vérzés.