Téli depresszió ellen: ezek a vitaminok, gyógynövények és ételek a legjobbak

A téli depresszió sok ember életét megkeseríti. A sötét, hideg, fagyos időben többen befordulnak és semmihez sincs kedvük, borúsan látják az életüket. Tünetek, kezelés - a cikkből mindent megtudhatunk róla!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 07. FemCafé

A téli depresszióról

Szezonális „betegség”, hiszen a tünetei jellemzően november környékén jelennek meg először, és fokozatosan súlyosbodnak, egészen a következő tavaszig, amikor a nappalok és a napsütéses órák ideje, hosszúsága újból növekedésnek indul. Tünetei széles skálán mozognak, de általánosságban elmondható, hogy jellemzően a borúlátó hangulat, negatív gondolatok, megnövekedett alvásigény, állandó fáradtságérzet, fokozott szénhidrát igény (evéskényszer), visszahúzódás a társas kapcsolatoktól, csökkenő szexuális aktivitás és koncentrációs készség, érzelmi zavarok jellemzik.

Sad woman sitting on a bench in winter time.

Kiváltó oka elsősorban a napsütéses órák számának csökkenése, melynek hatására a szervezetünkben csökken a szerotonin szint, a melatoniné viszont emelkedik. A melatonin sötétben termelődik, és főként az alvás ciklusát szabályozza, és a korai sötétedés miatt túlsúlyba kerül a szerotoninnal szemben.

A cikk itt folytatódik!