“Teljes mértékben radikálisan kell fellépnünk!”

A Családok Budapesti Világtalálkozójának harmadik napján az egyik kiemelt, egésznapos rendezvény a One Of Us (Egy Közülünk) programsorozata volt, amely a Várkert Bazárban rendezte meg második életvédő fórumát

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
budapesti demográfiai fórum 2
2017. május 27. Gyarmati Orsolya

A rendezvényt Jaime Mayor Oreja, a One Of Us Szövetség elnöke, EP-képviselő nyitotta meg. Oreja elmondta: a cél továbbra is az élet védelme és az emberi méltóságéert való küzdelem, de az is fontos, hogy megértsük, milyen válságban van az élet, és hogy ez hogyan változtatta meg az emberiséget. „A válság nem gazdasági vagy politikai, hanem morális. Ma egyetlen vitáról beszélünk, az Új Világrendről, a Semmi szocializációjáról. Ez a vita nem bal vagy jobb oldalról szól, liberálisokról vagy konzervatívokról – az okról beszélünk, az ún. likvid társadalomról, amit mi magunk hoztunk létre.

Az Új Világrend, ami az abortusz elfogadásának, legitimizálásának alapján jött létre, egyre nagyobb teret nyer, egyre inkább realizálódik az EU-n belül. Ott kell lennünk a válság gyökerénél, amely azon a napon kezdődött, amikor az élet értéke válságbe került.”

Rétvári Bence miniszterhelyettes, az EMMI parlamenti államtitkár így fogalmazott beszédében: „Aki életellenes, az Európa-ellenes. Mi ezt a felfogásunkat az alaptörvényben is rögzítettük, és kaptunk is miatta rengeteg támadást. Úgy tűnik, Európa elfelejti az élet értékét. Fontosabbá váltak az élvezetek, a tárgyak birtoklása, a materialista gondolkodásmód. A One Of Us nem adta fel, hanem egy egész Európát behálózó szervezetté vált. A magyar kormány és az egyházak összefogása  révén két éven belül létrejön az első természetes szülés-referenciaintézmény hazánkban, s itt nem végeznek többé terhességmegszakításokat.

Ebben a vitában a legbátrabb politikusokra lesz szükség, mert őket igyekeznek európaiatlannak, korszerűtlennek beállítani, pedig éppen ők azok, akik hosszú távon képesek tenni az élet, az emberi méltóság megmaradásáért. Ha ehhez a munkához mi tudunk segítséget nyújtani, Magyarországra, Budapestre Önök mindig számíthatnak.”

 

Maria San Gil politikus, a spanyol Foundation Valores y Sociedad vezetőségi tagja elmondta: „Tűrhetetlen és elviselhetetlen, hogy valaki mások életét oltja ki, pusztán azért, mert erre képes. Egoista, gyáva, félénk társadalomban élünk, s ez az, ami elvezetett az abortusz kultúrájához. Hazámban, Baszkföldön most egyre több fórumon arról beszélgetnek, hogyan lehetne az életnek és az élet védelmének visszaadni eredeti értékét. Az élet védelmének fontosabbnak kell lennie minden másnál, s meg kell védenünk a leginkább kiszolgáltatott embereket – a magzatokat. Teljes mértékben radikálisan kell fellépnünk: ne fogalmazzunk kétértelműen, szálljunk szembe nyíltan azokkal, akik a mi álláspontunkkal nem értenek egyet.

Az abortusz gyalázatos bűncselekmény, amely évente egymillió magzat életét oltja ki Európában, ám ez csupán a jéghegy csúcsa, hiszen itt egy olyan jól felépített ideológiáról beszélünk, amely mindent le akar rombolni, aminek köze van erkölcshöz, kereszténységhez, emberséghez. Biztosra veszem, hogy a jövő társadalmát itt és most el tudjuk kezdeni építeni.”

 

Rocco Buttiglione volt EP-képviselő feltette a kérdést: Hogyan lehetséges, hogy eljutottunk ide, hogy szem elől tévesztettük az élet értékét? Rámutatott: egyre inkább csökken a keresztény európaiak száma, s lassan úgy tűnik, elvesztjük a jogot arra, hogy kifejezzük, mik a fontos értékek számunkra, ám ezzel egyidőben Afrikában és Ázsiában nő a katolikusok aránya. Az eltűnt népek elveszítették hitüket saját magukban és kultúrájukban. Mindazokra az értékekre, amelyekre szükségünk van, nem fogja tudni túlélni a kereszténység halálát, hiszen mindennek ez volt a kezdete Az egyetlen mód, hogy Európa fennmaradjon, visszatérni azokhoz az értékekhez, amelyre a kereszténység alapoz: az ember Isten képmására teremtetett, minden ember egyenlőnek született és mindenkinek egyenlő jogai vannak. Folytatni fogjuk a harcot, és el fog jönni a nap, amikor az emberi életet egész Európában és az egész világon tisztelni fogják.”

Nyéky Kálmán atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bioetika professzora kiemelte: „Ha nem nézzük le a másikat, csak mert mi vagyunk az erősebbek, és tiszteljük benne az emberi lényt, akkor létrejöhet a párbeszéd. Ám ha megmásítjuk az igazságot, ennek lehetősége elvész. Az igazság felszabadítja az elnyomottakat. A legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán elfogadjuk-e, hogy létezik olyan igazság, ami véleményünk felett áll? A demokrácia komoly eszköz az igazság védelmében, mert lehetőséget ad arra, hogy a társadalom akkor is visszatérjen az igazsághoz, ha amúgy elfordulna attól felsőbb nyomásra.

Sosem lehet megoldás a másik ember megsemmisítése. Bárcsak mindannyiunkban felfakadna az a belső erő, amely arra késztet, hogy a bajbajutottak segítségére siessünk! Ez visszavinne minket ahhoz az alapértékhez, amelyet az emberiség történetében mindig is a család képviselt.”

 

Fotó

 


 

A demográfiai témákban a Családok Budapesti Világkongresszusa kapcsán írt cikkeink linkjei: 

„A család maga a természet, és a természet végső soron mindig győzedelmeskedik” – további köszöntések a Családok XI. Világkongresszusán

“Ne diszkriminálják a nagycsaládosokat!

Novák: “A család a legfontosabb közösség”

“A szülők közti jó kapcsolata az alapja a gyermek kiegyensúlyozottságának!”

Harrach Péter: “A demográfiai helyzet alakulása nemzeti sorskérdés”

“Helyre kell állítani a természetes reprodukciót Európában – ez nemzeti ügy

“Nem érdekel, mások miért nem tartják jónak a családot!

Zimbardo: „Az online hedonizmus a nap 24 órájában elérhető”

„Olyan időket élünk, amikor vitatják azt, hogy a család csodálatos, az élet értékes. Mi tudjuk, hogy az”