Temessétek el a magzatokat!

Noha az abortusz legális és alkotmányosan védett az USA-ban, ettől még egyes államok a saját hatáskörökün belül tesznek szigorító lépéseket. Az egyik legújabb ilyen „ötlet” a magzat eltemetése vagy elhamvasztása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 07. Gyarmati Orsolya

Az elmúlt néhány évben több pro-life vezetésű állam is elfogadott olyan javaslatokat, amelyek kimondják: az abortuszuk során megölt magzatok maradványainak meg kell adni a végtisztességet temetés vagy hamvasztás útján. Így tett többek között Indiana állam is, ám egy szövetségi bíró megvétózta a javaslat törvényszintre emelkedését.

“Amióta csak léteznek abortuszklinikák az Egyesült Államokban, a protokoll az, hogy az abortusz során megölt magzatok testét ugyanolyan szövetnek kell tekinteni, mint bármilyen más emberi testrészt vagy szervet: hulladéknak”, mondta el a Huffington Postnak Elizabeth Nash, a Guttmacher Intézet vezetője.

Dél-Karolina és Mississippi is többször felvetette már e gyakorlat bevezetését, Texas pedig tavaly szeptemberben tett javaslatot a magzati temetéseket illetően.

Fontos rámutatni, hogy bárhol próbálkoztak eddig az abortusz gyakorlatát korlátozó, vagy legalább a magzatok temetését szorgalmazó intézkedésekkel, az olyan szervezetek, mint az abortuszgyárként is ismert Planned Parenthood azonnal közbeléptek, hogy megvétózzák, megakadályozzák az adott tervezet hatályossá válását . Ettől függetlenül a pro life-államok nem adják fel, és addig fognak küzdeni, amíg nem találnak valamilyen kiskaput.

Annak ellenére, hogy a magzatok elhamvasztása vagy temetése egyelőre nemigen működik,  a téma egyre erőteljesebben van jelen szövetségi szinten, főleg azóta, hogy a Planned Parenthoodról kiderült: elképesztő hasznot húz a magzati szövetekkel való kereskedésből.

„Ha kötelezővé tennék a magzatok eltemetését – a család által – az egyrészt valószínűleg hatalmas visszatartó erő lenne a terhességmegszakításokat illetően, másrészt kicsit mindenki átgondolná, valóban csak néhány szövetdarabról beszélünk-e, vagy emberi maradványokról?”, tette hozzá Nash.

Forrás: Huffington Post (via