Tényleg a legkisebb testvér a szülők kedvence?

A testvérek viadalában, amely a szülők figyelméért folyik, gyakran úgy gondoljuk, hogy a legnagyobb testvér verhetetlen. Hiszen hogyan is versenyezhetne bárki egy elsőszülöttel. Azonban egy új kutatás azt találta, hogy a legkisebbek sokkal valószínűbben válnak a szüleik kedvencévé.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. december 29. Csalad.hu

Nem kevesebb, mint 300, két tinivel élő családot kérdeztek meg a kivételezés mértékéről a Brigham Egyetem kutatói. A szakemberek arra jutottak, hogy a kisebb testvérnek fontosabb az, hogy megerősítsék abban a hitében, hogy ő a kedvenc, mert ez megerősíti a szüleivel való kapcsolatát is, az ellenkezője pedig gyengíti.

A nagytestvérnek mindez nem olyan fontos, nincs igazán hatással a szüleivel való kapcsolatára. Ennek oka az, hogy a kisebb testvérek sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a nagytesóikkal összehasonlítgassák magukat, mint az idősebbek.

„Ez nem azt jelenti, hogy az elsőszülött soha nem méri magát a kisebbhez. Csak egyszerűen nem annyira fontos ez a mindennapi életében” – mondta Alex Jensen professzor, azzal indokolva ezt, hogy többnyire az idősebbik a családban a „bezzeg gyerek”.

A cikk itt folytatódik!