Természetes születés – jobb agyi fejlődés

Dr. Horváth Tamás tudományos kutatása során véletlenül fedezte fel ezt az összefüggést, amely szerint a természetes gyermekszülés aktivizálja az agyfejlődéséhez szükséges egyik proteint. A Yale Komparatív Orvostudományi Kara elnökének állítását azóta számtalanszor erősítették meg bábák, nővérek és orvosok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 13. Gyarmati Orsolya

Dr. Horváth Tamás tudományos kutatása során véletlenül fedezte fel ezt az összefüggést, amely szerint a természetes gyermekszülés aktivizálja az agyfejlődéséhez szükséges egyik proteint. A Yale Komparatív Orvostudományi Kara elnökének állítását azóta számtalanszor erősítették meg bábák, nővérek és orvosok.


A kutatási eredmény lényege, hogy a természetes úton szülő anyák esetében az egyik, az agy fejlődéséhez kapcsolódó, kulcsfontosságú protein termelődése nagyon erősen aktivizálódik az újszülöttek szervezetében, míg a császármetszéssel világra jött babák esetében a proteintermelődés sokkal kisebb mértékű. Túlélni a stresszt

Az úgynevezett mitokondriális UCP2 proteint egy évtizeddel ezelőtt fedezték fel. Feladatai közé tartozik, hogy biztosítsa a sejtek túlélését stresszes időszakokban, és segítsen alkalmazkodni a sejteknek a változó körülményekhez, de számos más szerepet is betölt a sejtek anyagcseréjétől a neurontermelésen át a hosszú- és rövidtávú memória kontrollálásáig.

A PLoS ONE című tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredményekről Horváth így nyilatkozott: “Egyértelművé vált, hogy a születés körüli (perinatális) események jelentősen hozzájárulhatnak az egyes egészségügyi problémák, például cukorbetegség, vagy elhízás kialakulásához.”

Császár kontra természetes szülés

Természetesen Horváth doktornak eredetileg nem az volt  a célja, hogy a proteintermelődés szüléshez kapcsolódó szerepéről írjon értekezést. Arra volt kíváncsi, hogyan kommunikál az agy a testtel. Most, hogy a kutatás világossá tette, hogy a proteintermelődés és a szülés módja között összefüggés van, Horváth szeretné tudni, vajon milyen hosszútávú fizikai, vagy fejlődésbeli különbségek alakulnak ki a természetes úton született és a császáros babák között. 


Egészséges traumák

Az Egyesült Államokban minden harmadik szülés végződik császármetszéssel, ám ez a szám sok országban még magasabb. “Elképesztő a császármetszések aránya”, mondja Holly Powell Kennedy, a Yale nővérképzőjének egyik professzora. “Való igaz, hogy a császármetszés időnként életmentő lehet, de nem minden harmadik esetben indokolt! A természetes szülés nem lehet veszélyes és nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen fajta stressz az, ami egészségesebbé teszi a babát és mely traumák számítanak veszélyesnek.”

A Main Line Media cikkéből az is kiderül, hogy Kennedy szerint Horváth felfedezése az egész világon felkeltette a nővérek, orvosok és bábák érdeklődését, mivel az eredmény segít jobban megérteni a szülés során végbemenő fizikai folyamatokat. “Egy baba számára a születés során átélt stressz egészséges dolog”, mondja Kennedy. “E folyamat alatt alapozódnak meg az újszülött sejtszintű mechanizmusai.”