Testünk változásai a szülés után

A szülés után pár héttel a legtöbb nő életében elérkezik az a pillanat, amikor néhány másodpercre kettesben maradhat egy teljes alakos tükörrel. A többség ilyenkor döbbenten szemléli a változásokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 07. Babafalva

A szülés után a legszembetűnőbb változás, hogy a has „leapadt”, mert már nincs benne se a magzat, se a méhlepény. A pocak csökkenésével ellentétes irányú folyamat figyelhető meg a mellméret változásában.

A mell változásai

Az emlők már a terhesség folyamán is duzzadtakká, érzékennyé válnak, a várandósság utolsó harmadában pedig tejszerű váladék ürülhet belőlük. A bimbók körüli udvar növekszik, színe sötétebb tónusú lesz. A szülés után néhány kosárméretet is növekedhet a mellbőség.

Hormonális változások

Szülés után a rendkívül magas ösztrogén és sárgatest hormon szintje drasztikusan csökken, viszont a prolaktin szint megnő. Ez utóbbi hormon felelős a tejbelövelésért, ami a szülés után három nappal általában megtörténik.

A méh összehúzódása

A szoptatás nem csak a babának nagyon hasznos, hanem az anyukának is. Az történik ugyanis, hogy a szoptatás alatt a mellbimbókat ért ingerek hatására oxitocinképződik, ami méhösszehúzódásokat vált ki. Ezek az összehúzódások nagyon fontos szerepet játszanak a méhüregi vérzés csillapításában, és az összegyűlt véralvadék kilökődésében. Később ezek a heves összehúzódások csökkennek, majd abbamaradnak.

A menstruáció elmarad

A tejelválasztás idején a menstruáció sem jelentkezik hosszabb vagy rövidebb ideig. Vannak azonban kismamák, akik már a szülés után 6 héttel észlelnek menstruációs vérzést. Nincsen általános szabály, de fontos tudni, hogy a szoptatás nem véd tökéletesen a terhességtől, ezért már hat héttel a szülés után valamilyen védekezési módszert kell alkalmazni.

A cikk itt folytatódik!