Tesztek és ülések – mibe ültessük gyermekeinket?

Már jóval a baba születése előtt felvetődik a kérdés: milyen autósülést vegyünk? A kezdő szülők elsőre talán nem az interneten keresgélnek, hanem bemennek egy bababoltba, ahol eligazítják őket abban, hogy melyik ülést miért érdemes vagy nem érdemes venni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 07. Paulik András

Már jóval a baba születése előtt felvetődik a kérdés: milyen autósülést vegyünk? A kezdő szülők elsőre talán nem az interneten keresgélnek, hanem bemennek egy bababoltba, ahol eligazítják őket abban, hogy melyik ülést miért érdemes vagy nem érdemes venni. Rögtön szívinfarktust kapnak, hogy harmincezer alatt nincs biztonságos ülés, rájönnek, hogy ebből 4 év alatt hármat is kell venni, ahogy nő a gyerek, tehát sarkon fordulnak és rákattannak az aukciós oldalakra. 


Ezt azonban jó szívvel nem tudjuk ajánlani, ugyanis nehéz kiszűrni, hogy volt-e balesete a kiszemelt ülésnek, vagy sem. Még ha csak egy apró koccanás is volt az – amit az eladó nem biztos, hogy be fog vallani – keletkezhetnek a műanyag részeken kis repedések, vagy csak meggyengül az anyag, és ha mi ütközünk, nem biztos, hogy kellőképpen fogja bírni a gyűrődést. Nemrégiben láttunk egy drága, márkás ülést, amire rá volt írva, hogy öt évvel a gyártás után már ne használjuk, mert elöregszik az anyaga.

Mostanában a trendi babakocsikhoz ülést is adnak, amit a babakocsi vázon cserélgetni lehet a mózessel vagy a sportüléssel, így sokszor az alapján választanak a szülők, hogy melyik babakocsi tetszik nekik, pedig jó ezzel is vigyázni.

Ha minden utánajárás nélkül a vezető márkák mellett döntünk (Römer, Cybex, Concord, Maxi Cosi, BeSafe) se biztos, hogy jól járunk, ugyanis nem minden ülésük igazán biztonságos. Viszont érhetnek pozitív meglepetések kevésbé ismert márkájú ülésekkel is.

Autósülés tesztek

Ha nagyon korrektek akarunk lenni, akkor nézzük át a friss autósülés teszteket.

A német autóklub (ADAC) és a tesztelésekre specializálódott német szervezet, a Stiftung Warentest minden évben közösen teszteli a gyermeküléseket. Ez a teszt kombinálja a 64 km/h sebességnél történő frontális, és az 50 km/h sebességű oldalirányú ütközési próbát, és a teszteredményt a biztonság, a kezelhetőség és kényelem, tisztíthatóság és kidolgozás, illetve veszélyesanyag-tartalom figyelembe vételével határozza meg.

http://www.automotor.hu/fair-vezeto/adac-gyermekules-teszt-2011-379241

Tény, hogy nem tudják a piacon lévő összes autósülést tesztelni, de nyilván a legjobbakkal, legújabb modellekkel foglalkoznak minden évben. Éppen ezért érdemes a korábbi évek tesztjeit is megnézni, mert nem biztos, hogy csak az idei modellek biztonságosak.

A svájci Touring Club tesztje is mérvadó lehet, itt találunk a táblázatban néhány olyan ülést, amit az ADAC tesztjében nem, ezt is lehet böngészgetni:

http://www.tcs.ch/main/de/home/auto_moto/tests/kindersitze.RightColumn.0002.CtxLinkDownloadFile1.pdf/TKE03IMD002Kisitest11Internet.pdf

Még egy német oldalt ajánlok a figyelmetekbe, ahol összesen 343 (!!!) autósülés teszteredményei találhatóak.

http://www.testberichte.de/testsieger/level3_auto_ausstattung_zubehoer_kindersitze_29.html

Ami 2-es, vagy annál jobb értékelést kapott, azzal érdemes foglalkozni. Itt ugyan a tesztek részeredményeit nem látjuk, de gyakorlatilag az összes autósülésre találunk valamilyen adatot. Amit itt nem találunk, azzal talán jobb nem is foglalkozni. Itt lehet keresni fajtára, márkára, menetirányra, isofixes-e, stb.…

5-nél is többféle teszt eredményeit összesítették itt.

Mire kell figyelni?

Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy melyik évben tesztelték az ülést, mert ha túl régen (a 2001-es tesztet is találunk), akkor az most már nem biztos, hogy megállja a helyét, hiszen évről évre jobbnál jobb üléseket fejlesztenek ki.

Vannak gyártók, akik azt ajánlják, hogy legalább 2,5 éves korig menetiránynak háttal kössük be a gyermekeket. Nyilván így biztonságosabb, csak kérdés, hogy bírják-e a szülők hosszútávon a hangzavart, amit ez eredményez…

Ha nagyjából eldöntöttük, melyik márkát, milyen típust szeretnénk, látogassunk el egy áruházba, ahol megnézhetjük élőben is a gyerekülést. Belepróbálhatjuk a gyereket, átgondolhatjuk, esetleg ki is próbálhatjuk, vajon befér-e az autónkba (pl. a bébihordozót, ha túl nagy, nem biztos, hogy be tudjuk kötni az övvel, lehet, hogy szükséges egy talp hozzá), és meg is mutatják a működését, bekötési módját az ülésnek.