Tini-hóbort: Csak a testük számít

“Szia, szeretnék veled megismerkedni, küldj magadról egy meztelen fotót!” Ilyen üzenetet egyre több akár 12-13 éves kislány kap a telefonjára. Ami pedig még szomorúbb: a lányok nagy része el is küldi a kért képeket. A jelenség neve szexting.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 16. Gyarmati Orsolya

“Szia, szeretnék veled megismerkedni, küldj magadról egy meztelen fotót!” Ilyen üzenetet egyre több akár 12-13 éves kislány kap a telefonjára. Ami pedig még szomorúbb: a lányok nagy része el is küldi a kért képeket. A jelenség neve szexting.


A dolog lényege, hogy valaki – általában egy fiatal lány – meztelen, vagy félmeztelen fotókat, videókat küld saját magáról az iránta érdeklődő fiúnak interneten, vagy telefonon keresztül, még mielőtt találkoztak, randiztak, megismerkedtek volna egymással.  Bár a kifejezés nálunk egyelőre kevésbé elterjedt, maga a tevékenység annál inkább ismert és bevett szokássá vált a világon. “Hetente legalább két-három alkalommal kérnek rólam telefonon keresztül meztelen fotókat”, mondja egy tizenöt éves lány. Egy vele azonos korú fiú pedig így nyilatkozik: “Ma már hamarabb látod meg egy lány melleit, mint az arcát.”

Egy nemrég elkészült amerikai felmérés szerint a szexting a megkérdezett 13-14 éves fiatalok legnagyobb hányadánál “normális, alap, menő, szinte kötelező szokásnak” számít. A lányok úgy gondolják, a szexting nem más, mint egyszerű flörtölés, ártalmatlan szórakozás. Természetesen a jelenség igen komoly kérdéseket és problémákat vet fel. Az iskolai szexuális felvilágosítás, egyáltalán, mindaz, ami a legtöbb oktatási intézményben tananyag formájában a nemiségről szól, tökéletesen célt tévesztett. A gyerekek bárhol, bármikor hozzáférhetnek pornócsatornákhoz, és első szexuális élményeiket is egyre fiatalabb korban élik át.

A szextingelő fiatalok azért teszik, amit tesznek, mert a másik meztelen képe alapján döntik el, randiznának-e vele, vagy sem. És itt “randizás” alatt szexuális együttlétet kell érteni. Az egyik 14 éves fiú így vélekedik: “Lehet, hogy sokkolja a szülőket, hogy a gyerekeik ezt csinálják, de számunkra ez a normális, mi ebben növünk fel.”  

“A szexting járványként terjed és sajnos már általános iskolákban is felütötte a fejét”, mondja Sherry Adhami, az egyik iskolai zaklatás-ellenes szervezet munkatársa. A hatása pedig elképesztően romboló lehet. “Úgy éreztem az utcán mindenki engem néz, mondja a most 15 éves Jane, aki 12 évesen küldött magáról képeket egy fiúnak hiányos öltözetben, és döbbenten tapasztalta, hogy a felvételek kikerültek egy közösségi oldalra. “Hónapokig nem mertem társaságba menni és még a legjobb barátaim iránt is elvesztettem a bizalmat.”

Egy, a Plymouth-i Egyetem által végzett felmérés szerint a megkérdezett 14-16 éves gyerekek 20 százaléka gondolta úgy, hogy a teljesen meztelen fotók küldözgetésében nincs semmi rossz. “A lányok úgy érzik, ha nem küldik el a fotót, nem elég menők, a fiúk pedig azt mondják, “ha igazán szeretsz, elküldöd a képet magadról.”

“Lehetetlen leírni azt az érzést, amikor rádöbbensz,  hogy amit privát kapcsolatnak gondoltál, az egyáltalán nem az”, emlékszik vissza a 16 éves Lucy a vele történtekre. Lucy 13 éves volt, amikor egy 16 éves fiú kért tőle meztelen fotót. Lucy teljesen odavolt, hogy egy ilyen “nagyfiú” kíváncsi rá és úgy érezte, bármit megtenne ennek a srácnak. Csakhogy amint elküldte magáról a képeket, a fiú abban a pillanatban továbbította azokat barátainak, és hamarosan az egész iskola láthatta a felvételeket.

Dr. Rusz Edit szexuálpszichológus kérdésünkre elmondta: a szextingben, illetve általában a fiatalok, tinédzserek szexuális attitűdjében az az igazán nagy veszély, hogy nem valamiféle érzelem motiválja őket, hanem kizárólag a szexuális együttlét. Nem alakul ki bennük valódi, emberi érzés, lelki kötődés, az a lelki folyamat, amely lassan elvezethetne a szexualitáshoz. “Noha ezek a gyerekek biológiailag érettek, nem tanulják meg, milyen érzelmek szoktak “normális esetben” kapcsolódni a szexualitáshoz, a párkapcsolathoz, aztán csodálkoznak, hogy egy idő után “nem megy a szex”, de hogyan is menne, amikor nem tudnak pozitív élményt, érzelmeket kapcsolni hozzá?”

A szakember szerint éppen azt teszik tönkre a szextinggel és a hasonló dolgokkal, ami egy működő párkapcsolathoz szükséges lenne. A lányok már nem tudnak szelíden csábítani, már nem kell őket meghódítani, s éppen ezért a fiúk nem tudnak megküzdeni értük, így a libidó sem tud úgy működni, mint olyan esetekben, ahol a lány egy ideig távolságot tart, és lehet érte epekedni.

Sok kamasz azt gondolja, hogy a szexuális élet az út a felnőttség világába. A filmek, az internet mind azt sugallja, hogy minden a szexről szól, így nem megy végig az ismerkedés, hódítás kedves, harmonikus szakaszain, mert csak a nemiség, ami számít, véli Dr. Rusz Edit. A fiúknál jellemzően trófeagyűjtés folyik, azaz, ha egy lánnyal “probléma van”, le lehet cserélni, el lehet dobni. Közben a lányoknál nagyon gyakran alakul ki azonos tőről fakadó nimfománia, vagy frigiditás, hiszen valójában mindegyikük arról álmodik, hogy jön egy kedves fiú, aki udvarol, ismerkedik, aki kíváncsi rájuk, mint emberre, de mivel ezek a lányok nem találják álmaik fiúját, és közben tudják, hogy férfiaknál a szex elsődleges dolog, ezért belemennek a játszmába. Eközben pedig a fiúk sem örülnek ennek, mert ők harcolni akarnak a lányokért.