Tippek, hogy megóvhassuk a gyerek világát

Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmazni, mi a legfőbb dolga a szülőnek, akkor többféle változat adódhatna, sok válaszban benne lenne a szeretet, az elfogadás és az érzelmi biztonság, de röviden úgy is mondhatnánk: hagyja a gyermeknek, hogy gyerek lehessen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 20. Dívány

A gyermekkor ellopásának vannak durva módjai, de észrevétlenül, a legnagyobb jóindulattal is előfordulhat, hogy megcsorbítjuk. Amikor Michael Jackson azt mondta, tőle elvették a gyerekkorát, az szélsőséges példa, hiszen a legtöbb szülő nem dolgoztatja, trenírozza gyermekeit, nem veri őket, ha tökéletlenül teljesítenek. De ha alapvetően gyermeknek való életet is él a csemete, akkor is elkövethetünk hibákat, például a legjobb családban is előfordul, hogy elkerüli a figyelmünket, valamilyen információ túl sok, túl megterhelő a kicsi számára.

Sok lehet az információ érzelmi szempontból és mennyiségileg, részletességében is. Az érzelmi szempont az, hogyha szorongást kelt a gyermekben, és ez nem nyer megfelelő feloldást. Szorongáskeltő az is, ha oltásra megyünk, de aztán túl vagyunk rajta, és megkönnyebbülhetünk. Egy mese hősével azonosulva is átélhetjük az ő félelmeit, de aztán eljön a katarzis. Egy kihívástól is félhet a gyerek, például ijesztően magasnak tűnik a mászóka, de a siker okozta öröm felváltja a szorongató érzéseket. Szorong az a gyerek is, aki rossz fát tett a tűzre, és tudja, pillanatokon belül le fog lepleződni. De aztán valahogy elrendezi az ügyet egymást közt szülő és gyerek, és idővel újra helyreáll a „minden rendben van” érzés. A félelem és szorongás átmenetileg lehet helyénvaló, akár hasznos érzés, de káros, ha tartósan fennmarad, és nincs rá megoldás.

Felnőttként előfordul, hogy nem gondolunk bele, hogyan hat a csemetére, ha vacsora közben mellesleg szól a TV, a rádió, ahol beszámolnak háborúról, balesetről, a legkülönfélébb tragédiákról. Lehet, hogy látszólag nem figyel, de mondatok, foszlányok eljutnak hozzá, és ezek olyan témák, amikkel még nem tud mit kezdeni. Gondoljunk bele, egy felnőttben is szorongást keltenek egyes hírek, a gyermek lelke még inkább kiszolgáltatott a túl korai információkkal szemben. És utólag ő sem tudja, mi a baj, csak ködös rossz érzés marad, és amikor azt mondja, nem tud elaludni, és valami zavarja, akkor már senki sem érti, mi lehet ennek az oka.

A hétköznapi beszélgetésben is számtalanszor előfordulnak olyan gondolatok, amiket a felnőttek súlytalanul odavetnek egymásnak, és fel sem merül bennük, hogy a gyerek figyelmét felkelti a dolog, és olykor napokkal, hetekkel később kérdez rá, hogy akkor mi is van azzal a színésszel, akiről csak úgy egészen mellesleg megjegyeztük, hogy kiugrott az ablakon, mert gyógyíthatatlan beteg volt. A szülő nem is kapcsol, miről van szó, később rakja össze, annak idején véletlenül került csak szóba.

A cikk itt folytatódik!