Tippek kezdő apáknak, újdonsült anyákhoz

Igen, jól érted, most nem arról fogsz olvasni, hogy miként is kell egy újszülöttet pelenkázni vagy fürdetni. Attól, mert született egy gyermeketek, Ti még ugyanúgy egymás társai maradtatok. A párodnak pedig, most igazán nagy szüksége lesz Rád, hogy anyai szerepében komfortosan érezze magát, hogy ismét kiviruljon a nőiessége.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 11. Babafalva

Az első pár hét vízválasztó egy friss szülőpár életében. Nem csupán a babájuk felé tartoznak felelősséggel, hanem a kapcsolatukért is. Ebben pedig Neked, nagyobb szereped van, mint hinnéd.

  • Ne ítész legyél, hanem társ! – A várandósság végével, a hormonok nem rendeződnek sípszóra vissza. Idő kell; ezalatt pedig lesz, amikor gyermeked anyja sírva, összetörve vár otthon, türelmetlen lesz önmagával és veled szemben… stb. A hormonok mellett, ez az új szerepe – az anyaság – és az új felelősség is belső vívódásokat válthat ki nála. Fontos, hogy tudd, a kiborulások elmúlnak! Addig próbáld látni a dolgokat az ő oldaláról, segíts neki, de ne csak a baba körül. A lazításban, a pihenésben is szüksége lesz a támaszodra.
  • Hordozd a tenyereden! – Szülés után a nők teste, mondhatni, ellenük fordul. Már nincs feszes pocak, csak nagy és puha has, a hónapok alatt felszedett kilók látványosabbak, mint valaha, a lenti – 6 hétig eltartó – folyamatokról meg ne is beszéljünk. Éreztesd pároddal, hogy nem csak anyaként, hanem nőként is tekintesz rá. Persze ez nehéz Neked is, hisz délutánonként egy fáradt, kócos, lebüfizett pólójú nő vár Téged. Épp ezért, kell, hogy kényeztesd; amíg a baba alszik masszírozd meg, vegyél neki virágot, lepd meg egy kedves otthoni vacsorával, etetés után altasd el Te a porontyot, míg ő vesz egy feltöltő fürdőt, simogasd a haját, míg ő szundít egyet…
  • Beszélgess Vele! – Őszintén – de nem nyersen – mondjátok el egymásnak, hogy mit is jelent a gyakorlatban az, hogy van egy kisbabátok. Az életetek egyik napról a másikra megváltozott, ez is egyfajta trauma, amit muszáj kibeszélnetek, feldolgoznotok. Együtt, közösen, egymást támogatva. Úgy hallgasd meg, hogy az első pontot szem előtt tartod – tehát ne ítélkezz. Fontos, hogy Te is megnyílj előtte. Én-üzenetekkel dolgozzatok, így elkerülhetitek, hogy bántás, sértés legyen az őszinteség vége.

A cikk itt folytatódik!