Tíz tanács, hogyan fegyelmezd a gyerekedet

Ha tudjuk, hogyan lehet hatékonyan és szeretettel fegyelmezni a gyerekünket, sokat tettünk azért, hogy egészséges és boldog legyen. A gyengéd, de következetes módszerek megértetik a gyerekkel, milyen viselkedési formák elfogadhatók és mit várunk el tőlük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. április 28. Családháló

Ha tudjuk, hogyan lehet hatékonyan és szeretettel fegyelmezni a gyerekünket, sokat tettünk azért, hogy egészséges és boldog legyen. A gyengéd, de következetes módszerek megértetik a gyerekkel, milyen viselkedési formák elfogadhatók és mit várunk el tőlük.


1. Légy következetes minden körülmény között!

A fegyelmezés alapköve a következetesség. A következetes szülői viselkedés azt az üzenetet közvetíti a gyerek felé, hogy bizonyos viselkedésformák elfogadhatóak, míg másoknak mindig negatív következménye van.

2.  Mutass példát!

Ez az egyik legérzékenyebb pont: vajon te, mint szülő úgy viselkedsz, ahogy azt elvárod a gyerekedtől? Például hiába mondod neki azt, hogy nem beszélhet csúnyán, ha te nem éppen szépen fejezed ki magad időnként! Figyeld magad: légy te a példa gyermeked számára!

3. Képviseljetek egységes álláspontot a pároddal!

Ha a szülők véleményei és módszerei nagyon különböznek egymástól, akkor arról bizony idejében beszélni kell, hiszen a gyerekeknek nem szükséges tudniuk a véleménykülönbségeitekről. Számukra ez nemcsak összezavaró tényező, de ki is használhatják, manipulálva egyik, vagy másik szülőjüket.

4. Legyenek reális elvárásaitok!

Nem várhatod el, hogy a gyerekeid mindig, minden körülmények között tökéletesen viselkedjenek és soha ne hibázzanak. A gyerek igenis lehetnek  mérgesek, feszültek időről időre. Mindig jusson eszedbe, hogy csak az életkorának megfelelő dolgokat várhatsz el tőlük, és fontos megértéssel lenni irántuk.

5. Ne fogadd el a tiszteletlenséget!

A nevelést illetően vannak olyan szabályok, amiket soha nem lehet megszegni. Az egyik ilyen, hogy semmilyen körülmények között ne engedj teret a tiszteletlenségnek. Te vagy a felelős felnőtt, a gyereknek ezt mindig észben kell tartania!

6. Fogalmazz pozitívan!

Ahelyett, hogy “nem szabad”, mondd azt, hogy “rendben, megcsinálhatod, ha…” vagy azt: “Inkább ezt csináld!” Amíg lehet, mindig pozitív mondatokkal fegyelmezzünk!

7. Értsd meg a gyerekedet!

Néha a rossz viselkedésnek meg kell vizsgálni a gyökerét: lehet, hogy a gyerek épp fáradt, vagy éhes, és ezért hisztizik. Egy idősebb gyereknek talán iskolai gondjai vannak, és a benne lévő feszültség miatt engedetlen. Próbáld meg mindig megtalálni a probléma okát!

8. Soha ne állj bosszút!

Soha ne a haragod vezessen, amikor fegyelmezel. Ne büntesd meg a gyereket dühből. Inkább mutasd meg a gyereknek, milyen következményekkel jár(hat) viselkedése.

9. Erősítsd benne a jó viselkedés fontosságát!

Nyilvánvaló, hogy ha a rossz viselkedésnek negatív következményei vannak, akkor a jó viselkedés pozitív konzekvenciákkal jár együtt, így az utóbbit fontos díjazni is.

10. Éreztesd gyermekeddel a feltétel nélküli szeretetet!

Azzal együtt, hogy a fegyelmezés fontos dolog a nevelésben, mindig tartsd szem előtt, mennyire fontos a gyerekek számára, hogy szüleik feltétel nélküli szeretetet mutassanak feléjük. Noha a nem megfelelő viselkedés javításra szorul, a gyereknek éreznie kell, hogy mindennek ellenére és minden körülmény között szeretitek őt.