Tizenhatéves lány a magyar jégkorongválogatottban!

Huszák Alexandra eddigi legfiatalabb riportalanyunk 16 éves, de olyan eredményeket tudhat magáénak, ami nagyon komoly felnőtt teljesítménynek számít. Alexandra válogatott jéghokis.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 15. bencze.aron

Huszák Alexandra eddigi legfiatalabb riportalanyunk 16 éves, de olyan eredményeket tudhat magáénak, ami nagyon komoly felnőtt teljesítménynek számít. Alexandra válogatott jéghokis.


Huszák Alexandra a felnőttek között 2007-2008-as női bajnokságban mutatkozott be, 2009-ben az év magyar jégkorongozónője, 2012-ben (U18 divízió I női vb): legjobb csatár, majd legjobb góllövőés legjobb játékos, a torna legjobb csatára, gólkirálynő, legeredményesebb játékos és még folytathatnánk a sort, csupa-csupa kitüntető címmel.

– Tudod, hány díjad van összesen?

– Nem, már nem számolom.

– Hogy kezdted?

– Az óvodával jártam korizni, ott kérdezett meg egy edző, nem akarom-e kipróbálni a jégkorongot. A szüleim eleinte valami nőiesebb sportot szántak nekem, jártam is balettra, de nem jött be. Hat-hét éves lehettem, amikor elkezdtem hokizni, gondolták, majd megunom. De nagyon szerettem. És ahogy kezdtem egyre több eredményt elérni, eszem ágában sem volt abbahagyni.

– Hogy zajlanak a napjaid?

– Edzés, tanulás, alvás. Hétvégenként meccsek vannak, ritka, ha kimarad. Szezon vége után is van edzés egy darabig, aztán kötelező az egyedül edzés.

– Nem nehéz egyedül?

– Hú, de, nagyon nehéz. Nincs melletted, aki húzzon. Sokat számít, hogy Apa kijön velem, ő méri az eredményeimet. Vele jól tudunk együttműködni, ő is sportoló volt. Néha lazításképpen elmegyünk teniszezni is.

– Értem, hogy ez egy életforma, és ragyogó eredményeid is születtek, de nem sajnálod a szabadidődet?

– Sokszor volt olyan, hogy hívtak zsúrra, de nem mehettem, le kellett mondani róla. Nagyon nehéz lemondani ilyesmikről, de valamit valamiért.

– Mindezek mellé hogy fér be a tanulás is?

– Ebben az évben nagyon sok világverseny volt, és elég sokat rontottam. A kettőt egyszerre nem mindig könnyű. Szeretnék magántanuló lenni, de Anya szerint nem lenne hatékony. A csapatnak sincs edzése délelőtt, és tényleg logikus, hogy akkor iskolába menjek, de néha azt gondolom, úgy könnyebben meg lehetne oldani.

– Milyen lelkiállapot egy versenyre készülni?

– Az edzőm kialakítja, hogy addigra a csúcson legyek. Nem vagyok izgulós. Kimegyek a pályára és harcolunk. Lesz, ami lesz. Én a magam részéről mindent megteszek a győzelemért.

– Hogy viseled a kudarcot?

– Ahogy egy sportoló sem szeret veszíteni, így én sem. De a pillanatnyi rosszkedv és csalódottság után minden megy tovább, és a következő cél lebeg a szemem előtt.

– Hogy alakul a következő éved?

– A jövő évi eredmények már beleszámítanak a felvételibe, úgyhogy elég nehéznek ígérkezik az év. Lesz Bek selejtező, A csoportos 18-as VB, Divízió I felnőtt VB, olimpiai selejtező, ha pedig továbbjutunk, várhatók még az újabb fordulók is. Sokat utazunk is majd, Új-Zélandra, Barcelonába.

Olyankor kicsit a városra is van időtök?

– Igen, van 1-2 szabadnap, amikor várost nézünk. Szinte bejártuk már a világot.

– Mik a terveid hosszú távon?

– A tengeren túlra szeretnék kijutni, úgyhogy várok, hátha akad szponzor is ehhez.