Több abortusz lesz Olaszországban?

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, hogy az olasz törvény, amely nem engedélyezi a mesterségesen megtermékenyített embriók genetikai szűrővizsgálatát “sérti a magán- és családi élethez való jog tiszteletben tartását”, s ezáltal az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelyébe ütközik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 22. Gyarmati Orsolya

Az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy döntött, hogy az olasz törvény, amely nem engedélyezi a mesterségesen megtermékenyített embriók genetikai szűrővizsgálatát “sérti a magán- és családi élethez való jog tiszteletben tartását”, s ezáltal az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikkelyébe ütközik.


Előtte nem lehet, utána lehet

A bíróság külön kiemelte, hogy  hiányzik az összhang két olasz törvény között, az egyik ugyanis tiltja a beültetés előtt álló embriók genetikai diagnózisát, a másik viszont engedélyezi az abortuszt azoknak a magzatoknak az esetében, akiknél valamilyen fizikai, vagy genetikai rendellenesség állapítható meg.  

Flavia Perina a National Alliance parlamenti képviselője szerint a döntés megértetheti Olaszországgal, hogy a jogok ütköztetését nem lehet átalakítani vallási háborúvá, mert az csak kétértelmű és zavaros helyzetekhez vezet.

A korábbi népjóléti miniszter, Maurizio Sacconi, a PDL-párt tagja elítélte a bíróság döntését, mondván, ezzel a baloldali aktivisták embriók feletti háborújának kirobbanását érték el. “Biztos vagyok benne, hogy az olasz kormány fellebbezni fog a döntés ellen”, mondta Sacconi, majd hozzátette: “Olaszország egy tudatos parlamenti akarat hiányában nem léphet a genetikai szelekciót elfogadó útra.”

Tiltások és szabályok

2004 óta Olaszországban szabályozzák a legszigorúbban a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos beavatkozásokat a nyugati világban. Mesterséges beültetést kizárólag azok a “minden kétséget kizáróan” heteroszexuális párok kérhetnek, akiket klinikailag terméketlennek minősítenek. A törvény tiltja a genetikai tesztelésen kívül hímivarsejtek adományozását, a béranyaságot és szingli nők, vagy egynemű párok számára a mesterséges megtermékenyítést. Beavatkozásonként legfeljebb három embriót lehet megtermékenyítéssel “létrehozni” és mind a hármat be is kell ültetni, vagyis tilos az embriók lefagyasztása, tárolása. Aki bármelyik törvényt megszegi, tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetésre, vagy akár egymillió eurós pénzbírságra számíthat.

Több abortusz lesz?

Az abortuszellenes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a bíróság döntésének a valóságban semmi köze nincs az emberi jogokhoz, sokkal inkább arra akarja rávenni az olaszokat, hogy megszorítások nélkül végezhessenek abortuszokat. Enzo Pennetta, a Libertá e Persona című honlapon úgy fogalmazott, hogy a bíróság döntése által reflektorfénybe kerülek az abortusz- és IVF (mesterséges megtermékenyítés, In Vitro Fertilization) -törvények, és a bíróság azt követeli, hogy Olaszország hajoljon meg az abortusztörvény előtt. “Az európai bíróság nem tekinti embernek az embriót, s emiatt nem ismeri el, hogy lennének jogai. De mi a tudományos alapja a döntésnek? Semmi. Az ilyen  állításnak sem elméleti, sem gyakorlati háttere sincs.”