Több milliárd forint jut a kapcsolati erőszak áldozatainak segítésére

Csaknem három milliárd forintot fordítanak kifejezetten arra, hogy a kapcsolati erőszak áldozatainak segítséget nyújtsanak - emelte ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Az államtitkárt, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársát annak kapcsán kérdezték, hogy idén is meghirdették a Vedd észre, ha valami nincs rendben! című kampányt a kapcsolati erőszak ellen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. november 24. MTI

Novák Katalin a most szombati, a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a világnapok alkalmat teremtenek arra, hogy egy-egy fontos téma a közbeszéd középpontjába kerüljön. Kiemelte: fontos, hogy a média ne szenzációhajhász módon számoljon be a kapcsolati erőszakkal összefüggő esetekről. Megjegyezte, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlása szerint az ilyen témájú híreknél fel kell tüntetni azt az elérhetőséget is, ahol az áldozatok segítséget tudnak kérni.

Az államtitkár elmondása szerint: most arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy van segítség, van hova fordulni.  Beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban úgynevezett titkos menedékházat, krízisközpontot hoztak létre. Egy új fejlesztési forrásnak köszönhetően kríziskezelő ambulanciákat is nyitnak majd, ahol segítséget kérhet, aki azt érzi, valami nincs rendben a kapcsolatában. Kiemelte azt is, hogy a hatékony fellépéshez nagy szükség van a terepen dolgozók munkájára, segélyszervezetekre is. Felhívta a figyelmet a megelőzés fontosságára. Mint mondta: azt szeretnék, hogy minél szélesebb körben – többek között szociális munkások, pedagógusok, rendőrök – kapnának speciális tudást, amellyel felismerik a bajt és tudnak segíteni.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a kormányzati támogatással egyre több területen tudnak segíteni. A segélyszervezet három krízisambulanciát fog működtetni. Rácsok Balázs is kulcsfontosságúnak nevezte, hogy beszéljenek a témáról. A megelőzés segítésére országszerte szervez fórumokat a segélyszervezet – mondta el az M1-en.

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat Magyarországról ingyenesen hívható, a nap 24 órájában a 06-80-20-55-20-as telefonszámon. További információ: bantalmazas.hu oldalon található.