Több mint százezer családnak nem kell adót fizetnie

Mintegy 130 ezer család semmiféle adót vagy járulékot nem fizet Magyarországon, mert a jövedelmi szintjük és a gyermekek számából ez következik. A családi adókedvezménynek köszönhetően sok gyermekes család lényegében semennyi adót vagy járulékot nem fizet – mondta Rétvári Bence államtitkár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. május 09. Család.hu

2017-ben egy gyermek után 10 ezer forint, két gyermek után összesen 30 ezer forint, három gyermek után összesen 99 ezer forint adó- és járulékkedvezmény vehető havonta igénybe. Háromnál több gyermek esetén is gyermekenként 33 ezer forint adókedvezményt ad az állam. Mindez az szja-ból és társadalombiztosítási járulékokból is érvényesíthető, kivéve az 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékot.

A családi adókedvezmény lényegében csak a három vagy több gyermeket nevelő családokban tudja teljesen kompenzálni a (1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék kivételével) az összes adó- és járulékfizetési kötelezettséget.

A kétgyermekes szülők esetében mindössze bruttó 94 ezer forint az az összjövedelem-határ, ami alatt nem kell adót és járulékot fizetni, mindez ugyanakkor három gyermek esetén 309 ezer forintra, négy gyermek esetén 413 ezer forintra, öt gyermek esetén pedig bruttó 516 ezer forintra nő.

Magyarországon az alkalmazásban állók 53 százaléka gyermektelen, így nem érinti a családi adókedvezmény rendszere, míg 23 százalékuknak egy, 17 százalékuknak kettő, 6 százalékuknak pedig három vagy több gyermeke van. A gyermekszám szerint differenciált adókedvezmény miatt jelentősen eltér a nettó átlagbér szintje az egyes háztartások között. Rétvári Bence szerint egymillió család részesül családi adókedvezményben.

A cikk itt folytatódik!