Történelmi alakoknak beöltözve tanít egy történelemtanár a neten

Történelmi alakoknak beöltözve tanít egy brit történelemtanár, de nem az iskolájában, hanem a világhálón, bár elsősorban saját tanítványainak szánva videóit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 16. szabo.daniel

Történelmi alakoknak beöltözve tanít egy brit történelemtanár, de nem az iskolájában, hanem a világhálón, bár elsősorban saját tanítványainak szánva videóit.


A 28 éves David Perkins rendesen egy newporti középiskolában oktat 11-13 éves diákokat. Úgy találta, hogy a szokásos módszerrel tanítva csak untatja őket, ezért vásárolt egy doboznyi parókát, csinált pár színes jelmezt, majd pedig beöltözve nekifogott ötperces videókat készíteni. Elsőként Hódító Vilmos “bőrébe” bújt, azaz az 1066-os – Anglia szempontjából sorsfordító – hastingsi csata győztesének korhű ruhájába, tanítványainak pedig azt mondta, hogy otthon nézzék meg őt a YouTube videomegosztó portálon.

A teljesség kedvéért – mármint, ami 1066-ot illeti – Perkins beöltözött Harold Godwinsonnak is – ő volt az angolszászok királya a normannokkal vívott csatában, amelyben életét vesztette -, továbbá Harald Hadrada norvég királynak, aki nem sokkal Hastings előtt szintén Angliára támadt York környékén, de akit seregével együtt Harold Godwinsonnak még sikerült legyőznie. (A győzelem persze veszteségekkel járt, ami szerepet játszott a hastingsi vereségben.)

A tanár mind a három 1066-os főszereplő szemszögéből megvilágítja a történéseket videóin. Tervei között szerepel Luther Márton, I. Erzsébet megelevenítése, de még annak a kórboncnoknak is bele akar bújni a bőrébe, aki Hasfelmetsző Jack áldozatait vizsgálta.

“Egyszerűen ki akartam próbálni egy új tanítási módot, és van-e jobb közvetítő a YouTube-nál? A gyerekek imádnak számítógépezni és mobiltelefonozni, gondoltam, ezeken keresztül próbálom meg elérni őket. Változtatnunk kell azon, ahogy szállítjuk a tudást” – idézte a múltat a jelen legmodernebb technikáival közvetítő történelemtanárt a BBC brit sajtóorgánum.