Történelmi csúcson a családok vagyona

Egy magyar háztartásnak átlagosan több mint 10 millió forintnyi pénzügyi vagyona van, ebből 925 ezret tart odahaza készpénzben. Van még 1,9 millió forintnyi tartozása is, ebből 135 ezer az adóhatóságot illeti.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 18. Orientpress

A csecsemőtől az aggastyánig egy magyar havonta átlagosan 10 ezer forintot tett az idén félre, és majdnem ugyanennyit nyert is havonta a meglévő megtakarításain. Egyebek között ez is kiderül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A háztartások ugyanis az idén január és szeptember között összesen 897 milliárd forinttal gyarapították a pénzügyi vagyonukat, ehhez jött még hozzá csaknem ugyanennyi hozam is. A háztartásoknak így a harmadik negyedév végére már 42 353 milliárd forintnyi pénzügyi vagyonuk volt – ez történelmi csúcs, és háztartásonként több mint 10 millió forintot jelent. Az eloszlás persze nem egyenletes. A vagyon tizede nagyjából 50 ezer privátbanki ügyfél számláján lehet, miközben a különféle megtakarításokkal kapcsolatos felmérések szerint a lakosság döntő része nem vagy csak alig rendelkezik spórolt pénzzel.

Akinek van, az viszont egyre több készpénzt halmoz fel. A párnacihában rekordösszeget, 3800 milliárd forintot tart a lakosság, ebből 317 milliárdot valutában. A készpénz felhalmozásának kedvez az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége és az alacsony kamatkörnyezet is. Utóbbinak köszönhető az is, hogy a folyószámlabetétek volumene is történelmi csúcson jár, meghaladja a 4075 milliárd forintot – ez háztartásonként átlagolva egymillió forint.

forint-bankn_20140213095014279

A nulla közeli kamatok miatt a valamilyen módon lekötött betét népszerűsége fogy, már a 3600 milliárd forintot sem éri el az állomány. A magyar háztartásoknak utoljára ilyen kevés lekötése valamikor 2003 őszén volt.

A bankbetét helyét az állampapír vette át első számú kedvencként. A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok mennyisége 20 százalékkal nőtt az elmúlt évben, és lassan megközelíti a 4300 milliárd forintot, ebből csaknem 3900 milliárdot tesznek ki a magyar állampapírok. A részvény típusú befektetések állománya is tovább gyarapodott, már 17 346 milliárd forinton áll, amely szintén történelmi csúcs. Ennek a zöme persze valamilyen cégben lévő üzletrész, tőzsdei részvényekben csupán 515, befektetési alapokban pedig 4015 milliárd forintot tartanak a kisbefektetők. A külföldi befektetések egyébként egyre kedveltebbek: folyamatosan nő a háztartások külföldi cégekben lévő vagyona.

A cikk itt folytatódik!