Tovább csökkenhet a rezsiköltségünk – tízezreket spórolhatnak a családok!

Márciustól vagy legkésőbb áprilistól ismét tíz százalékkal csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei. A gáz-, a villamosenergia- és a távhőár esetében várható további "központi ármérséklődés" - értesült kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 04. bencze.aron

Márciustól vagy legkésőbb áprilistól ismét tíz százalékkal csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei. A gáz-, a villamosenergia- és a távhőár esetében várható további “központi ármérséklődés” – értesült kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap.


A lap úgy tudja, ezenfelül még egy “jelentős”, valószínűleg újabb tízszázalékos árcsökkentés is szerepel az ez évre szóló kormányzati tervekben. A cél az, hogy ez minden háztartásban érvényesüljön – olvasható a lap csütörtöki számában.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár december 6-án jelentette be, hogy januártól tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára. Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal korábban a Kossuth Rádiónak adott interjúban beszélt arról, hogy a kormány a rezsiköltségek csökkentésén dolgozik. Ezt az ezen a területen működő cégek profitjának csökkentésével és az ezzel a lépéssel érintett összeg embereknél hagyásával tervezi a kabinet. “A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa” – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: azt elfogadja, hogy az energiát termelő cégeknél profitnak kell jelentkeznie, de a fogyasztó és a termelő közé “ékelődő” szereplők esetében a profitot minimálisra kell csökkenteni.

December 10-én Orbán Viktor azt mondta: a tízszázalékos gázárcsökkentést a távhődíjakon is át kell vezetni.

A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentésről Giró-Szász András kormányszóvivő korábban azt mondta, a szolgáltatóknak kell viselniük a terheket, azokat nem háríthatják át. A kormány Fónagy János államtitkár vezetésével egy négytagú bizottságot is létrehozott a lakossági energiaárak tízszázalékos csökkentésének nyomon követése érdekében.
 
A kormányszóvivő a döntéssel kapcsolatban utalt arra, hogy 2002 és 2010 között több mint 200 százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek miatt.