Be tudtál illeszkedni az oviban? Sikeres leszel felnőttként!

Minden szülő ösztönösen tudja, hogy jó dolog megtanítani a gyereket arra, hogyan jöjjön ki jól másokkal, hogyan kezelje az olyan érzelmeket, mint a harag vagy a szomorúság, de a legtöbbünknek valójában nincs arról fogalma, milyen fontos szerepet játszanak ezek az ún. szociális és érzelmi készségek a gyermekünk hosszútávú sikerességét illetően. Egy kutatás most ezt vizsgálta.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 21. Gyarmati Orsolya

A Penn State Egyetem és a Duke Egyetem közös kutatása során a szakemberek egy sor 1991-ben írt értékelést olvastak el, amelyet óvónők készítettek a gyerekek szociális kompetencia-készségéről.

Az óvónők olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például, hogy mennyire figyel a gyerek másokra, mennyire képes megosztani a játékait, hogyan oldja meg a problémákat, segítőkész-e. Minden egyes óvodást pontoztak, hogy értékeljék pozitív készségeiket és viselkedésüket. A vizsgált csoportban senki nem közelített az alsó érték felé, négy gyerek viszont kiemelkedő értékelést kapott.smooch

A kutatók az eredmények birtokában követték ezeknek a gyerekeknek az életútját egészen fiatal felnőttkorukig. Arra voltak kíváncsiak, hogy elvégezték-e a középiskolát, a főiskolát és el tudtak-e helyezkedni teljes munkaidőben. Azt is figyelték, volt-e összeütközésük a törvénnyel, fogyasztottak-e alkoholt, drogot, illetve vannak-e mentális problémáik.

Ha egy gyerek akár csak egy ponttal többet kapott egy társánál az óvodában a szociális kompetenciákat illetően, az felnőtt korban kétszeresére növelte annak esélyét, hogy diplomát szerezzen felnőttként, és 46 százalékkal nagyobb esélyt arra, hogy 25 éves korára teljes munkaidőben dolgozzon.

img_0358

Minél kevesebb pontot kapott valaki ovisként, annál nagyobb (akár 67 százalékkal több) esélye volt rá, hogy legalább egyszer letartóztatják, 52 százalékkal nagyobb az eshetőség, hogy komolyan inni fog, és 82 százalékkal magasabb eséllyel fog sorba állni szociális lakásért.

„Meglepődtünk, de azért nem teljesen ért minket váratlanul az eredmény”, mondta Damon Jones, a kutatás vezetője. A legfontosabb  az, hogy a szociális készségek taníthatóak és megtanulhatóak gyermekkorban. Sokan azt mondhatják a kutatási eredményeket illetően, hogy „ezek szerint, ha a gyerekem kevés pontot kapott az óvodában, kizárólag szörnyű végkimenetele lehet az életének?” A válasz természetesen az, hogy nem, hiszen a szociális és érzelmi készségek fejleszthetőek mind a szülő, mind az iskola által. „Szülők, itt az üzenet az számunkra, hogy ezek a készségek igenis számítanak!”, tette hozzá Jones.

Forrás: CNN