Tudtam, hogy egészségesen fogom hazahozni!

„Majd 139 nap után végre hazahozhattuk a mi kis hősünket. Édesanyák, higgyetek! Egyszer a gyermeketekben, az élni akarásában; másodszor a tudományban; harmadszor pedig a ’Csodában’, amit nevezhetünk másnak is, ki miben hisz…”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 17. Imami

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk, aránya 9%, évente közel 8000 baba érkezik korábban, ami váratlan sokk és trauma az érintett a családoknak.

A koraszülöttek a kórházban speciális ellátást kapnak a  perinatális intenzív centrumokban (PIC). A szülők nem maradnak egyedül, professzionális segítő szolgálat, kiváló szakemberek foglalkoznak velük.

160882161_wide

A “PICi füzet nagy segítség” című letölthető kiadványban édesanyák vallanak erről az időszakról:

„Bízz a kicsiben, az orvosokban, nővérekben és magadban, mert közös a cél. Ne gondolj arra, mi lehet, s bár ez nehéz, tanulj meg a napi kis eredményeknek örülni, mert az a picurnak kemény munka ám. Én ezt mondanám az utánunk jövő kis csodák anyukáinak.” (Tárnokiné Illés Dóra)

„Nagyon fontos, hogy higgy benne, érezze, hogy nem adod fel, és Ő is küzdeni fog! Soha ne add fel!” (Ágh Nikoletta)

„Kedves Anyukák! Kitartás, kitartás és még több kitartás. A mi kis hőseink csodákra képesek! A szeretet és a hit átsegít a nehéz perceken, órákon, napokon.” (Farkas Eszter)

Mit tehet ilyenkor az édesanya és mi az, amit csak ő tud megtenni?

Az anya testi közelségénél semmi nem ad többet a koraszülött babának. Amíg ez nem lehetséges, másképpen kell kapcsolatot teremteni a babával: nagyon-nagyon szeretni és ezt elmondani neki, gy

ógyító, erőt adó anyatejet adni, énekelni és mesélni n

eki, hogy hallja az anya hangját. A rendszeres érintés, megsimogatás, ölelés vagy a kenguruztatás hatására kiegyensúlyozottabbak lesznek a vitális értékek. A kenguru-módszert sok ország PIC-eiben természetes módon alkalmazzák.

Erről a témáról bővebben a koraszulott.com oldalon olvashatsz, ahol értékes és hasznos információkat találsz az anyatejes táplásáról, a kenguru módszerről, a védőoltásokról, a hazaérkezés körüli teendőkről, ill. itt találsz hasznos és fontos linkeket is.

– Információs portálok a fejlesztésekről és a speciális fejlesztések elérhetőségei:
http://www.koraszulott.com/linkgyujtemeny.html

– Koraszülött babák szüleinek Facebook csoportja:
https://www.facebook.com/groups/koratapasztalat/

– Koraszülött babák szakértői csoport a Facebook-on:
https://www.facebook.com/groups/koraszakik/

A cikk itt folytatódik!