Túl sokat tévézünk karácsonykor

Az ünnepek alatt még több időt töltünk a televízió előtt, mint az év többi részében. Pedig érdemes lenne ezt az időt lerövidíteni annak érdekében, hogy ne fájduljon meg a derekunk. Ausztrál kutatók szerint ugyanis a hát- és deréktáji panaszok kapcsolatba hozhatók a tévénézéssel, és ez főleg azokat a nőket érinti, akik naponta 2 óránál többet ülnek a TV előtt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
porc
2016. december 21. Orientpress

Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája, és Sekk Patricia a Fájdalomközpont gyógytornásza ennek a mozgásszervi problémának a megelőzési lehetőségeiről és kezelési módjairól beszél.

Tanulmány a hát-és derékfájdalom és a TV nézés kapcsolatáról

Egy közönségmérés adatai szerint hihetetlenül sokat, átlagosan naponta 4 óra 49 percet töltünk a televízió előtt, a karácsonyi időszakban pedig még ennél is többet. Ezért is aktuális most a melbourne-i Monash Egyetem kutatói által készített tanulmány, amely a derékfájás, valamint a televízió előtti hosszadalmas üldögélés kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A kutatás során ötezer, hát- és derékfájdalommal küzdő személy adatait elemezték, és egy kérdőív segítségével vizsgálták a hát- és derékfájást okozó életstílusbeli faktorokat. Ebben többek között, a mozgásszervi panaszok, valamint a TV előtti ülésnek a kapcsolatát is feltárták. Az eredmények alapján kiderült, hogy a TV előtti túl sok ülés lehet az egyik kiváltó oka a nők derékfájdalmainak. A kutatók szerint azoknak a hölgyeknek voltak a legsúlyosabbak a panaszai, akik napi két vagy több órát töltöttek a televízió előtt.

    Naponta több órát nézzük a televíziót és a rosszul megválasztott üléspozíciónk 40 százalékkal nagyobb terhet ró a gerincre

Naponta több órát nézzük a televíziót és a rosszul megválasztott üléspozíciónk 40 százalékkal nagyobb terhet ró a gerincre

Az ülés károsabb a gerincre, mint az állás

Naponta több órát nézzük a televíziót, és valljuk be a legutolsó dolog, amire gondolunk közben, hogy milyen pozícióban ülünk. Pedig felmérések igazolják, hogy az ülés 40 százalékkal nagyobb terhet ró a gerincre, mint az állás, ezért nem mindegy, hogy milyen testhelyzetben töltjük el ezt az időt. Sajnos, a görnyedt, hanyag tartásért, a hátunk, derekunk fájdalmával fizetünk. Ennek az az oka, hogy egy idő után, hátunk izmai túlterheltté válnak, nem tudnak kellően ellazulni. Emiatt ezeknek az izomszöveteknek nem lesz megfelelő a keringése és az anyagcseréje, a többi izomhoz képest elgyengülnek, így a gerinc mozgékonysága csökken.

Ez elváltozásokat okozhat a csigolyák, az ízületi szalagok, és a porcfelszínek területén. A csigolyákon kívül a keresztcsont és a farkcsont is érintett, amelyek folyamatos nyomás alatt vannak. Merev és passzív helyzetű a combnyak, akárcsak az onnan eredő izmok és az alatta futó idegek (pl. az ülőideg) és vér- és nyirokerek is, amelyek a nyomódás miatt nem tudják ellátni a feladataikat. Gerincünk görbületeinek egyensúlya is megbomlik, a sok és helytelen terhelés miatt porckorong elváltozások, meszesedések, gyulladások, súlyosabb esetben gerincsérv is kialakulhat.

A cikk ide kattintva folytatódik!