Úgy tűnik, már a menopauza után sem lehetetlen a gyerekvállalás

A New Scientist riportja arról adott hírt, hogy egy új eljárással 2 korábban a menopauza miatt már nem termékenynek talált nőnek is sikerült teherbe esnie. A többnyire sportbalesetek esetén használt, a résztvevők saját vérét használó eljárás úgy tűnik, idősödő petefészkeket is képes újra üzembe állítani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kismama
2017. április 02. Dívány

Az áttörés egy görög nőgyógyász, Kostantinos Sfakianoudis nevéhez köthető, akinek az új eljárás segítségével 27-ből 11 nő esetében sikerült visszafordítania a menopauza folyamatát. Az eljárás során vérlemezkékben gazdag saját plazmájuk beinjekciózásával keltették újra életre a kérdéses szöveteket.

A 34 és 51 közötti nők közül néhányan akartak csak teherbe esni, a többiek csak a változó korba lépés tünetein szerettek volna enyhíteni. 11 nő esetében ez sikerült is az orvoscsapatnak, a hormonszintjükben visszaálltak a menopauzát megelőző értékek, és a menstruációs ciklusuk is újraindult.

A gyerekre vágyó nők ezek után megpróbálkoztak a  mesterséges megtermékenyítéssel. Az egyikük, egy most hathónapos terhes német nő, korábban már 6 alkalommal is próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel, ami most, a kezelés után sikerült is neki.

A cikk ITT folytatódik.