Ügyvédbrókerek

Ma már az élet számtalan területén szükségünk lehet jogi segítségre. Ilyenkor szoktunk ügyvédet keresni, ám annak ellenére, hogy manapság már szabad az ügyvédi reklám tevékenység, a tapasztalatlan ügyfélnek nehezére eshet megfelelő szakembert találni. Körképünkben ehhez próbáltunk segítséget nyújtani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 17. szabo.daniel

Ma már az élet számtalan területén szükségünk lehet jogi segítségre. Ilyenkor szoktunk ügyvédet keresni, ám annak ellenére, hogy manapság már szabad az ügyvédi reklám tevékenység, a tapasztalatlan ügyfélnek nehezére eshet megfelelő szakembert találni. Körképünkben ehhez próbáltunk segítséget nyújtani.


Amitől nehéz

2009 elejéig számos akadályba ütközött, hogy az ügyvédek reklám tevékenységet folytassanak, amely egyfelől etikai vonatkozásban védte az ügyvédi mundért, másrészről viszont megnehezítette a tájékozódást az ügyfelek számára. 2009. február 1-től az ügyvéd jogosulttá vált az általa nyújtott szolgáltatásokról a nyilvánosságot tájékoztatni feltéve, hogy a tájékoztatás pontos, nem félrevezető és nem sérti az Etikai Szabályzatot.

Az ügyvédi szolgáltatás így piaci értelemben nyitottabbá vált, könnyebben megismerhető az egyes irodák, ügyvédek tapasztalata, és kínálata mindenki számára, ugyanakkor a nyilvános reklám tevékenység továbbra is szigorú etikai korlátokkal folytatható. Így – többek között – az ügyvédi reklám nem utalhat az ügyvéd eredményességi mutatójára (pl. a megnyert perek számára, arányára), az ügyfelek számára illetve fontosságára, nem tehet a minőségre, eredményességre, illetve díjazásra vonatkozó összehasonlítást más ügyvéddel.

A megfelelő jogi segítség megtalálása így sok vonatkozásban továbbra is rajtunk múlik, hiszen a reklám tartalmának korlátozása mellett, az ügyvédek nem vehetnek igénybe ügyfélszerzés érdekében közvetítőt sem.

Hol keressünk?

Az ügyvédkeresést több az interneten fellelhető szolgáltatás segítheti. A Magyar Ügyvédi Kamara olyan adatbázist tart fenn honlapján, ahol név alapján kereshetünk rá a jogászokra. Ez inkább a már kiválasztott ügyvéd ellenőrzéséhez nyújthat segítséget. Léteznek azonban gyűjtőoldalak (például itt és itt), és online „szaknévsorok” is (például itt és itt), ahol már település, esetleg szakterület alapján is kereshetünk ügyvédeket.

Ezek előnye, hogy egy helyen több szempont szerint teszik elérhetővé az ügyvédek elérhetőségeit, így a felhasználó már nem csak vaktában keresgél majd a honlapok között. Hátránya ennek a rendszernek, hogy – mondjuk egy árajánlat kéréséhez – külön-külön kell az ügyvédekkel felvennünk a kapcsolatot, ami a jogeset leírását, elmondását is szükségszerűen megsokszorozza.

Léteznek olyan ügyvédkereső rendszerek is, ahol nem mi keressük a megbízandó jogászt, hanem a jogesetünket írhatjuk le, amire a regisztrált ügyvédek reagálnak. Ennek előnye, hogy azoktól kaphatunk ajánlatot, akik el is tudják vállalni az ügyünket és a több ajánlat egyidejűleg orientálhat is a választás során. Ezek a szolgáltatások megkönnyítik az első kapcsolatfelvételt és a felek az adott ügy további részleteit már bizalmasan beszélhetik meg.

Összefoglalóan elmondható, hogy ezek az online lehetőségek pénzt, időt és energiát takaríthatnak meg számunkra, hiszen gyorsan juthatunk releváns ajánlatokhoz, díjmentesen. Előny továbbá, hogy általában csak érvényes ügyvédi igazolvánnyal rendelkező ügyvédek regisztrálhatnak az oldalakra, így biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő szakembertől, megalapozott információhoz jutunk az ügyvédválasztáshoz.