Új országos óvodai alapprogram jövő szeptembertől

Jövő szeptember elsején lép életbe a megújuló óvodai alapprogram. Eddig az időpontig kell módosítani és jóváhagyatni az óvodák pedagógiai programjait az új alapprogramban foglaltakkal összhangban - közölte az oktatási államtitkárság csütörtökön az MTI-vel. Az alapprogramról szerdán döntött a kormány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 13. bencze.aron

Jövő szeptember elsején lép életbe a megújuló óvodai alapprogram. Eddig az időpontig kell módosítani és jóváhagyatni az óvodák pedagógiai programjait az új alapprogramban foglaltakkal összhangban – közölte az oktatási államtitkárság csütörtökön az MTI-vel. Az alapprogramról szerdán döntött a kormány.


Az államtitkárság közleménye szerint az óvodai nevelés új, országos alapprogramja biztosítja, hogy az óvodai nevelésben részesülő valamennyi gyermek ugyanazon alapelvek, feltételek, szakmai követelmények mentén sajátíthassa el mindazokat a képességeket és ismereteket, amelyek alkalmassá, éretté teszik az iskolai évek megkezdésére.

Az alapprogram a nemzeti köznevelésről szóló törvényhez igazodva biztosítja, hogy valamennyi gyermek óvodai nevelése azonos alapelvek, feltételek, szakmai követelmények alapján történjen.

Az óvodai nevelés legfőbb célja, hogy fejlessze azokat a képességeket, továbbadja mindazt az ismeretanyagot, amelyekre az iskolába lépéshez szükség van – emelték ki.

Kitértek arra is, hogy az óvodai nevelőmunkában fontos annak a tevékenységközpontú szemléletnek a megerősítése, amely támogatja a gyermek egészséges fejlődését, hátrányainak csökkentését, tehetségének kibontakoztatását, és – egyéni adottságaira is figyelemmel – azoknak a képességeknek a folyamatos kialakulását, amelyek segítik őt az iskolai életre való felkészülésben.