Családháló

Kezdőoldal Háttér Újabb halálozás agyhártyagyulladás miatt

Újabb halálozás agyhártyagyulladás miatt

Újabb kisgyermek, egy budapesti bölcsődés halt meg agyhártyagyulladásban.

Babaszoba,

Nincs szó járványról, de nem is lehet követni a fertőzések útját, mert a legtöbb embernél nem okoz tüneteket a kórokozó – mondat el az InfoRádiónak Krisztalovics Katalin, az Országos Epidemiológiai Központ Járványügyi Osztályának főorvosa.

Krisztalovics Katalin azt is elmondta az InfoRádiónak, hogy évente 35-70 a regisztrált agyhártyagyulladások száma és ebből 3-10 eset halálos kimenetelű, azaz 15 százalékos a halálozási arány.
A legnagyobb kockázatnak a csecsemők vannak kitéve. A kockázat ötéves korig csökken, majd a 14-19 év közöttieknél kisebb emelkedés figyelhető meg. A megbetegedés súlyossága azon is múlik, hogy mennyire agresszív a kórokozó.
“A legtöbb megfertőződött ember tünetmentesen hordozza a torkában a kórokozót, egy idő után az immunrendszere védekezni kezd, és a kórokozó-hordozás megszűnik. Emiatt nagyon ritkán alakul ki olyan helyzet, hogy követni lehet a fertőzési láncot a betegek között” – mondta Krisztalovics Katalin az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy az utolsó járvány itthon a katonák között alakult ki, mert ott az esetek között kimutatható volt a kapcsolat.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Poszttraumás stressz zavart okozhat a korai vetélés

Egy terhesség elvesztése mindig traumatikus és szomorú esemény, valamiért a korai időszakban történő vetélés hatásait hajlamosak vagyunk alábecsülni. A korai...

Close