Újabb területeken hódít a kötelező apai szabadság

Új családpolitikai megoldásokat javasol a lengyel kormány: 2013 őszétől meghosszabbítaná a gyermekgondozási szabadságot és kötelezővé tenné az apai szabadságot is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 09. czefernek.lena

Új családpolitikai megoldásokat javasol a lengyel kormány: 2013 őszétől meghosszabbítaná a gyermekgondozási szabadságot és kötelezővé tenné az apai szabadságot is.


“Európai szabályozásokat vezetünk be, amelyek értelmében a 36 hónapos gyermekgondozási szabadságból egy hónapot kötelezően a másik szülő venne ki” – idézte Donald Tusk miniszterelnök szavait a lengyel közszolgálati rádió. A kormányfő szerint ez a “komoly változás” általában a férfiakat érintené.

A javaslat értelmében a gyermekgondozási szabadság idején az állami költségvetés fedezné egyebek között a vállalkozók, a megbízási szerződéssel foglalkoztatottak és a biztosítással nem rendelkező személyek társadalombiztosítási járulékát. 

A kormány ezen kívül a jelenleg 20 hetes fizetett szülési szabadságot 2013 őszétől 6 hónappal meghosszabbítja, illetve további 26 hetes szabadság igénylését is lehetővé teszi. A javaslat szerint az a szülő, aki egyéves fizetett szabadságra menne, bére 80 százalékát kapná, míg a rövidebb, féléves szabadságot választók teljes fizetésükre számíthatnának. Ez utóbbi esetben a szabadságot további hat hónappal meghosszabbíthatnák, amelynek idején bérük 60 százalékát kapnák meg.

A Rzeczpospolita című napilap pénteki kommentárjában hangsúlyozta, hogy a módosítások jó irányban haladnak, de hatékonyságuk vitatható, hiszen például a szülési szabadság meghosszabbítása megnehezíti a nők munkapiaci helyzetét.    

A 38 milliós Lengyelországban 2011-re 1,1 millióval csökkent a gyermekek száma a 2002. évi adatokhoz képest. A becslések szerint idén 390 ezer gyermek születik, míg a népesség csökkenése csak ennek a számnak a megkétszerezésével fékezhető meg.