Újabb zűrök a gyerektáboroztatás körül

Néhány napja ért véget a tanév: szeptember 1-jéig a szülők jókora hányadának hatalmas gondot okoz gyermekének felügyeletét megoldania a nyár folyamán. Helyzetüket tovább nehezíti a táboroztatás orvosi igazolása körüli perpatvar. Kell, nem kell? Pénzért vagy ingyen?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 20. bencze.aron

Néhány napja ért véget a tanév: szeptember 1-jéig a szülők jókora hányadának hatalmas gondot okoz gyermekének felügyeletét megoldania a nyár folyamán. Helyzetüket tovább nehezíti a táboroztatás orvosi igazolása körüli perpatvar. Kell, nem kell? Pénzért vagy ingyen?


Egyes háziorvosok pénzt kérnek a gyermekek táboroztatásához szükséges igazolás kiállításáért, miközben az OEP ezzel szemben azt állítja: a gyermekorvosok – akik egyébként szerződött iskolaorvosok is – nem tehetik meg ezt. Hogy még komplikáltabb legyen a történet, a Gyermekorvosok Egyesülete úgy gondola: maguknak az igazolásnak nem sok értelme van.

Huszár András, az egyesület elnöke a TV2-nek úgy fogalmazott, személy szerint ugyan nem támogatja az igazolás kiadásának pénzügyi részét, ám tény és való, hogy a jogszabály nem tiltja. Elmondása szerint kollégái mindezt azért tették, hogy elejét vegyék ennek az értelmetlen folyamatnak. Mint folytatta, néhány táborozó el is tekintett az igazolásoktól ennek hatására. A Táboroztatók Egyesülete szerint azonban szükség van erre a metódusra, azonban a fizetést már nem helyeslik. Amennyiben nincs igazolás, akkor egy bevitt betegség elterjedése a tábor szervezőjét terheli – érvelnek.

Az OEP határozott álláspontot képvisel. Állításuk szerint az iskolaorvosokkal ők szerződtek, ezért külön nem kérhetnek pénzt az igazolásért, ugyanakkor kötelesek kiállítani. Ígéretünk szerint az OEP weboldalán nemsokára elérhető lesz azon orvosok listája, ahol ingyenes állítják ki az igazolásokat.

Keszei Sándor a Magyar Szülők Országos Egyesületének elnöke a kereskedelmi csatorna megkeresésére kifejtette: elsősorban a magántáborok kérik ezeket a bizonyos papírokat. Az önkormányzati napközis táborok azért nem, mert ott egész évben felügyelet alatt áll a gyerek az iskolai egészségügyi hálózatnak köszönhetően. Keszei tudomása szerint egyébként nincs is egységes szabályozása a rendszernek.

A Magyar Szülők Országos Egyesületének elnöke a műsorban kitért arra is, hogy a gyermek napközbeni ellátása a nyár folyamán az önkormányzat feladata, ezért nyitva kell tartani az óvodákat és napköziket. Erről azonban nem tudnak a szülők, mert ezt külön kell kérni, az önkormányzatok pedig nem hirdetik. Az óvoda egy egész évben nyitva tartási kötelezettséggel bíró intézmény, azt nem lehet bezárni – figyelmeztetett Keszei, aki végül egy uniós jogszabályra hívta fel a figyelmet, mely szerint nemsokára bevezetésre került a szülői szabadság intézménye. Ezt vis major esetén vehetik ki a szülők, igaz ezeket a napokat fizetetlen szabadságként könyvelik el a munkahelyen – jegyezte meg.