Újdonságok a Diákhitel programban

A felsőoktatási jelentkezési időszak a végéhez közeledik, így talán már érdemes azon is elgondolkozni hogyan finanszírozzuk a tanulmányokat. Ehhez jelenthet alternatívát a Diákhitel, amely a most induló „Diákhitel 2” programmal újul meg és a régi konstrukció is emelt összegben vehető igénybe a jövőben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 30. szabo.daniel

A felsőoktatási jelentkezési időszak a végéhez közeledik, így talán már érdemes azon is elgondolkozni hogyan finanszírozzuk a tanulmányokat. Ehhez jelenthet alternatívát a Diákhitel, amely a most induló „Diákhitel 2” programmal újul meg és a régi konstrukció is emelt összegben vehető igénybe a jövőben.


A 2001-ben útjára indított diákhitelrendszer célja egy önfenntartó, mindenki számára azonos feltételekkel igénybe vehető, tanulmányokhoz kapcsolódó hitel lehetőség megteremtése volt, amely jelentős hozzájárulást biztosíthat az egyetemisták, főiskolások megélhetési, illetve tanulmányi költségeihez és a későbbiekben is vállalható törlesztési terhet jelent az azt igénybe vevő pályakezdőnek.

A program az elmúlt mintegy évtizedben, az igénybevevők számát és a visszafizetési arányt figyelembe véve, be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen már több mint 320 ezren vették igénybe és a hitelfelvevők túlnyomó többsége rendben eleget tesz törlesztési kötelezettségének.

Változást hoz az új felsőoktatási törvény

Az új felsőoktatási törvény szerint 2012. szeptember 1-től, a jelenleg államilag finanszírozott hallgatói besorolást az állami ösztöndíjban és az állami részösztöndíjban részesülő, a költségtérítéses besorolást pedig az önköltséges kategória váltja fel. Vagyis lesznek olyanok, akiknek továbbra is az állam finanszírozza a tanulmányait és egyre többen olyanok, akiknek fizetniük kell.

Ehhez a rendszerhez igazították az új diákhitel konstrukciót, hogy az állami részösztöndíjas és az önköltséges hallgatók a képzésükkel járó költségeket akár teljes egészben e forrásból fedezhessék. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy csak az új 2012 szeptemberétől induló rendszerben tanulók vehetik majd igénybe azt, és értelemszerűen a teljes állami ösztöndíjasok is ki vannak zárva.

Az új típusú diákhitelt közvetlenül a felsőoktatási intézmény kapja meg, vagyis csak az adott képzés költségeire lehet az összeget fordítani. Az igénybe vehető összeg a képzési költséghez igazodik, vagyis lehetőséget teremt valamennyi képzési területen a tanulmányok teljes finanszírozására.

A törlesztési kötelezettség ebben a konstrukcióban is a jövedelemhez viszonyítva kerül megállapításra, a rugalmas állami kamattámogatásnak köszönhetően pedig mindenkor fix 2 százalékos kamatterhet jelent az igénybevevőnek. Az új Diákhitel egy új kockázatközösséget hoz létre a belépők között, vagyis nem vonják össze a régi konstrukcióval azt. Nyitva áll továbbá a jelenleg is népszerű ingyenes előtörlesztési lehetőség, amely a tőke csökkentésére fordítható.

Az igénylés 2012. augusztus 15-től a Diákhitel Direkt internetes felületén kitöltött hiteligénylési lappal történik.

Megmarad a régi Diákhitel-konstrukció is

A régi Diákhitel-konstrukció változatlan feltételekkel minden jogosult számára elérhető lesz, függetlenül attól, hogy tanulmányait 2012 szeptembere előtt vagy után, államilag támogatott vagy valamilyen önfinanszírozó formában kezdte meg. Lehetőség van arra is, hogy akár mind a két típusú diákhitelt igényelje valaki párhuzamosan.

Ezt a hitelt tehát továbbra is kötetlenül használhatják fel a hallgatók, így az a számlájukra érkezik. Az igényelhető összeget viszont 20 százalékkal megemelték, így akár havi 50 ezer forintot is fel lehet venni, ami éves szinten 500 ezer forintot is jelenthet.

A kamat ennél a diákhitelnél változó, 2012. január 1-től 8 százalékon áll. A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónaptól, de legkésőbb a 40. életév betöltése után kell elkezdeni, ám ezt a korhatárt most várhatóan 35-re csökkentik. A törlesztőrészlet az első két naptári évében a minimálbérhez, később a két évvel korábbi jövedelemhez igazodik. Bárki szabadon felgyorsíthatja a hitel-visszafizetést azzal, hogy díjmentesen előtörleszt, akár a tanulmányi évek alatt is.

A következő diákhitel igénylési határidő a régi konstrukció esetében február 15-e.