Újra jön az egységes nyelvvizsga?

 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 22. czefernek.lena

Véget vetne az oktatási államtitkárság annak, hogy a legkülönbözőbb tesztekkel mérjék a nyelvvizsgázók tudását a vizsgaközpontok. Az [origo] birtokába került, nem végleges stratégiatervezet szerint a kormány létrehozna egy “szuperközpontot”, amely majd kidolgozza a nyelvvizsgákon használható feladatokat, frissíti a teszteket, és ellenőrzi a vizsgaközpontokat.


“Kétszer próbálkoztam az angol nyelvvizsgával a Rigó utcában, nem sikerült átmennem, úgyhogy megpróbáltam a BME-n, itt rögtön átmentem 67 százalékkal” – mondta az [origo]-nak Andrea, egy érettségi előtt álló lány, aki a BME nyelvvizsgaközpontjába kísérte el a vizsgára jelentkező barátnőjét. Azt mondta, korábban azért a Rigó utcában, az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központjában próbálkozott először, mert az iskolában az órákon olyan középfokú feleletválasztós nyelvtani teszteket oldottak meg, amely az ottani írásbeli nyelvvizsgához kell.

A Rigó utcában találkozott az [origo] munkatársa egy olyan lánnyal, aki éppen német középfokú nyelvvizsgára jelentkezett. Azt mondta: “Máshol megúszhatnám a fordítást magyarról németre, de direkt ide jöttem, mert nekem jól mennek a tesztek és a fordítás is, a levélírásban viszont gyenge vagyok”. A lány azt mondta, hogy az egynyelvű (a magyart kizáró, csak német nyelven tett) vizsgáról hallani sem akart, azt pedig kiszámolta, hogy a Rigó utcában akkor is megvan a sikeres nyelvvizsgához szükséges hatvan százalékos eredmény, ha esetleg rosszul sikerül a levélírásos feladat.

Az általunk megkérdezett nyelvvizsgázók példájából is látszik, hogy a vizsgákon megoldandó tesztek a vizsgahelyek szerint változnak, így minden vizsgázó kiválaszthatja a neki megfelelő feladattípusokat. A nyelvvizsgázók jelenleg az országban huszonhárom államilag elismert vizsgaközpontba mehetnek, ahol más-más saját tesztekkel mérik a vizsgázók általános vagy szakmai nyelvtudását. Ennek a rendszernek a megváltoztatását fontolgatja most az oktatási államtitkárság.