Újra lesz szocpol

A korábban hányattatott sorsú szociálpolitikai támogatás alapgondolata igen helyes, mert a gyermeket vállalókat segíti otthonhoz - jelentette ki szerdán Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy az átalakításra azért volt szükség, mert a sok apró kiskapu lehetővé tette a visszaéléseket, és nem volt például feltétele az igénylésnek a munkavállalás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 12. czefernek.lena

Fotó: Családháló

A korábban hányattatott sorsú szociálpolitikai támogatás alapgondolata igen helyes, mert a gyermeket vállalókat segíti otthonhoz. Átalakítására azért volt szükség, mert a sok apró kiskapu lehetővé tette benne a visszaéléseket, és nem volt például feltétele az igénylésnek a munkavállalás – emelte ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján.


Válság idején van-e értelme otthonteremtési programot indítani? – tette fel a kérdést a miniszterelnök, majd leszögezte: egyértelműen van, hiszen a magyarok számára hagyományosan fontos a saját otthon megléte, de a fiatalok, a családalapítás előtt állók szempontjából is elengedhetetlen a program újraindítása. Ráadásul – fűzte hozzá – kiemelten fontos makrogazdasági szempontból is, ugyanis a várakozások szerint 6-12 hónap alatt felpörgő program új lendületet adhat a gazdaság számára oly fontos építőiparnak is.

A szociálpolitikai támogatásból és kamattámogatásból álló, várhatóan 2012. január elsejével induló új, forintalapú otthonteremtési program kidolgozásakor ugyanakkor óvatosnak kellett lennünk, hiszen, mint fogalmazott: „válság idején kétszer kell mérni és egyszer vágni”.

Orbán Viktor leszögezte, hogy a korábban hányattatott sorsú szociálpolitikai támogatás alapgondolata igen helyes, mert a gyermeket vállalókat segíti otthonhoz. Átalakítására azért volt szükség, mert a sok apró kiskapu lehetővé tette benne a visszaéléseket, és nem volt például feltétele az igénylésnek a munkavállalás – emelte ki.

A részleteket már a gazdasági miniszter ismertette, aki kifejtette: az otthonteremtés két eszköze a szociálpolitikai támogatás, valamint a kamattámogatott forinthitel visszaállítása.

Mint hangsúlyozta, finomítottak a korábbi feltételrendszeren, ennek értelmében az igényléskor figyelembe veszik a már megszületett és a vállalt-tervezett gyermekeket is, elsősorban az új otthonhoz való jutást támogatják, de az energiatakarékosság is fontos szemponttá vált.

Matolcsy György kifejtette: a vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást azok vehetik igénybe, akiknek nincsen ingatlanjuk az elbírálás időpontjában; új lakást építenek vagy vásárolnak; minimum hat hónapra visszamenőleg legalább a szülők egyikének munkaviszonya volt; számlákkal igazolja a költségeket és nincs köztartozása.

Két meglévő vagy vállalt gyermek esetében az igényelhető összeg 800 ezer-1,3 millió forint, három esetében 1,2-2 millió, míg négy vagy több gyermek esetében 1,6-2,5 millió forint.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, 2012-ben mintegy 4 ezer igénylőre számítanak, ennek 5,2 milliárdos fedezetét tartalmazza a költségvetés.

A kamattámogatott forinthitellel kapcsolatban ismertette, az új lakás építésére vagy vásárlására, használt lakás vásárlására és felújítására lehet igényelni, valamint – külön feltételrendszer szerint – a devizahitelesek is felvehetik abban az esetben, ha kisebb lakásba szeretnének költözni.

E kategóriában jövőre 3-5 ezer ügyféllel kalkulálnak, az erre előirányozott 1,3 milliárd forint ugyancsak szerepel a költségvetésben. Matolcsy György megemlítette, hogy amennyiben a tervek szerint fut fel az otthonteremtési program, úgy a szélesítését tervezik.

A Kormány új Otthonteremtési Programjáról a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján olvashatunk részleteket.