UNICEF: Minden harmadik gyereket zaklatnak az interneten

Minden harmadik gyereket érint Magyarországon az internetes zaklatás, azaz a cyberbullying. Az online zaklatás akár hosszú távú károkat is okozhat a gyerekek személyiségfejlődésében, ezért idén a magyarországi UNICEF 1 százalékos kampánya az internetes zaklatásra hívja fel a figyelmet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. április 22. Origo

„Minden harmadik gyereket ért már valamilyen piszkálódás, szekálás, zaklatás az interneten” – mondta Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója egy pénteki sajtóbeszélgetésen a szervezet hazai kutatásaira hivatkozva. Ennek ellenére csupán minden tizedik bajba került fiatal kér segítséget, az ilyen helyzetbe került gyerekek fele inkább megpróbálja megvédeni magát.

Az UNICEF és az Ipsos közös, 25 országban végzett kutatásából az is kiderül, hogy a 18 évesek 80 százaléka szerint valós veszély az interneten a szexuális vagy más jellegű zaklatás, de 10-ből 9-en úgy gondolják, tudnak védekezni ellene. Aggasztó az is, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet reprezentatív felmérése szerint a magyar 5–8. osztályos gyerekek közel 80 százaléka az internetes bántalmazást súlyosabbnak tekinti a bántalmazás egyéb formáinál.

Kampány indult

Az UNICEF Magyarország idei 1 százalékos kampánya az internetes zaklatásra hívja fel a figyelmet. A kampányhoz készült két videóban színészek játszanak el egy valós chatet, amelyek jól példázzák az online zaklatások durvaságát.

Tari Annamária pszichoterapeuta a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az internetes zaklatás hosszú távú károkat okozhat a gyerekek személyiségfejlődésében, mert olyan mértékű agresszió érheti őket, amelyet nem tudnak kezelni. Az online tér ugyanis másként működik, mindenki „nagyobb egót” mutat, emiatt nagyobb az agresszió és erősebb a csoportnorma. Az arctalanság mögé bújva bármit leírnak egymásnak, jóval durvábbakat is, mint amiket kiejtenének a szájukon. A szakember szerint egyetlen szülő sem gondolhatja, hogy az ő gyerekét nem érinti a probléma, ráadásul sok esetben a gyerekek egyszerre lehetnek áldozatok és agresszorok is.

A cikk itt folytatódik!