Ünnepi menetrend; egyszerűbb bérlethasználat – a BKK év végi hírei

2013-tól már személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel is használhatók lesznek a teljes árú bérletek – a budapesti, a környéki és a hév-bérletek egyaránt. Cikkünbkben az ünnepek alatt az utasokat érintő változásról is olvashattok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 22. czefernek.lena

2013-tól már személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel is használhatók lesznek a teljes árú bérletek – a budapesti, a környéki és a hév-bérletek egyaránt. Cikkünbkben az ünnepek alatt az utasokat érintő változásról is olvashattok.


A Budapesti Közlekedési Központ 2013. január 1-jétől egyszerűsíti a teljes árú arcképes bérletek használatát. Jövőre a teljes árú bérletet vásárlók már tetszőlegesen választhatnak, hogy továbbra is arcképes bérletigazolványt váltanak és tartanak maguknál, avagy személyazonosító igazolványuk, illetve kártyaformátumú jogosítványuk számát  tüntetik fel a bérletszelvényükön.

A felesleges adminisztráció csökkentése érdekében januártól a teljes árú bérletekhez nem kötelező bérletigazolványt is kiváltani és azt a bérlettel együtt bemutatni az ellenőrzéskor. A bérlet 2013-tól a személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal együtt is érvényes. Ebben az esetben a bérletszelvényre az igazolvány számát kell felírni. Amennyiben utasunk mégsem szeretné fényképes igazolványát felmutatni az ellenőrzéskor, bérletigazolvány kiváltására továbbra is módja van.

Fontos azonban, hogy a felsorolt igazolványok közül csak annak az egynek a száma szerepeljen a bérletszelvényen, amit ellenőrzéskor fel is tud mutatni az utas, az alábbi lehetőségek közül:

–          személyi igazolvány

–          kártyaformátumú jogosítvány

–          az eddig megszokott fényképes, arcképes bérletigazolvány

Ha a bérletszelvényen nem a felsorolt igazolványok egyikének száma látható, vagy ha az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre ráírta, bérlete érvénytelennek minősül, ezért vele szemben jegyellenőreink jogosan kezdeményeznek pótdíjazást. A kedvezményes árú bérletekre – így például a diák- és nyugdíjas bérletekre – továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak, hiszen a diákigazolvány bemutatása nélkül a kedvezményre való jogosultság nem ellenőrizhető.

Mivel a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a bérlethamisítók többnyire olyan szelvényeket gyűjtenek be, amelyekre a tulajdonosaik nem vezették rá az érvényességi idő kezdetén a hozzá tartozó igazolvány számát, ezért 2013. január 1-jétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket és abban az esetben is pótdíjat kell fizetni, ha az utas bérletszelvényén egyetlen igazolvány száma sem szerepel. A szigorodó ellenőrzés megnehezíti a bérlethamisítást, ezért minden, az utazásáért becsületesen fizető utas érdekét is szolgálja.

Parkolás

A főváros várakozási övezeteiben 2012. december 22-től 2013. január 1-én üzemzárásig nem kell fizetni a várakozásért. Ez alól kivétel az I. kerületben a Budai Vár és a Citadella alatti parkoló, a II. kerületben a Szilágyi Erzsébet fasor Pázsit utca és Házmán utca közötti szakasza (Budagyöngye üzletközpont előtti parkoló), a III. kerületben a Flórián üzletközpont melletti parkoló, a XIII. kerületben a Margitszigeten lévő parkoló, a XIV. kerületben az 56-osok tere Hősök tere és Benczúr utca közötti szakasza, ahol a megszokott rend szerint kell fizetni a várakozásért. Az 56-osok terén kijelölt autóbusz parkoló működése a Mikulásgyár jótékonysági rendezvény miatt 2012. december 27-én 24 óráig szünetel, a járművek 2012. december 28-án 0 órától használhatják ismét a parkolót.

A fentieken túl a BKK által üzemeltetett őrzött, fizető P+R parkolókban (Hűvösvölgy, BKV végállomás, Újpest-Városkapu metróállomás, Kőbánya-Kispest metróállomás) is a megszokott rend szerint kell fizetni a várakozásért.

Tömegközlekedés

A dátumra kattintva az adott nap közlekedési rendje érhető el:

A BKK pénztárainak ünnepi nyitva tartásáról ide kattintva tájékozódhatnak utasaink.