A V4-ek a családok támogatásában látják a demográfiai problémák megoldását

A visegrádi négyek (V4) egyetértenek abban, hogy a családok támogatása jelenthet megoldást az egész Európát érintő demográfiai problémákra - mondta Novák Katalin szerdán a V4 családügyi konferencián. A tanácskozás miniszteri panelbeszélgetésén Balog Zoltán arról beszélt, ma, amikor Közép-Európa az európai fejlődés motorjává vált, lényeges, hogy ez a fejlődés a családok javára váljon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2018. március 29. MTI

Novák Katalin az Erős családokkal egy erős Európáért! című rendezvényen azt mondta, csak erős családokkal lehet erős nemzetet és régiót építeni és fenntartani, és Európa akkor tudna megerősödni, ha a vezetők felismernék, hogy mekkora erő rejlik a családokban.

Egész Európában problémát jelent a demográfiai helyzet, ugyanis elöregednek az államok, és nincs egyetlen olyan ország sem, ahol elég gyerek születne a népesség fenntartásához, a nemzetek fiatalodásához – mondta az államtitkár a magyar V4-es elnökség és a Családok éve alkalmából az Országházban tartott tanácskozáson.

Novák Katalin bejelentette, délután Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország családpolitikáért felelős miniszterei közös nyilatkozatot írnak alá arról, hogy a családok támogatásában látják a demográfiai problémák megoldását, és meggyőződésüket fejezik ki, hogy csak erős családokkal lehet előrelépni, és a gazdaságokat megerősíteni.

A hagyományteremtő céllal rendezett konferencián megvitatják, hogy miért nem születik elég gyerek, bemutatják az országok a saját gyakorlataikat, családpolitikájukat, megosztják tapasztalataikat és nyíltan beszélnek a kihívásokról – közölte az államtitkár.

Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a globális demográfiai folyamatokat bemutatva elmondta, az előrejelzések szerint a Föld népessége a jelenlegi 7,6 milliárdról 2050-re további kétmilliárddal nőhet, a legnépesebb kontinens pedig Afrika lesz majd 10-15 éven belül. 2100-ra azonban a világon mindenhol kettő alá csökken majd a termékenységi arányszám, ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban – tette hozzá.     

Európa népessége 2050-ig négy százalékkal csökken majd, közben pedig azokban a legkevésbé fejlett országokban, ahonnan a legtöbben érkeznek a kontinensre 40 százalékkal nő majd a népesség – ismertette az adatokat.

Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy egy elterjedt nézet szerint a családpolitika a bevándorlók integrálásának eszköze lehet, és kevesebb szó esik arról, hogy a migráció a fogadó területek destabilizálására is használható, és civilizációs kihívás is lehet.

Kapcsolódva Vukovich Gabriella előadásához azt mondta, nem tudni biztosan, hogy mikor kezd csökkenni a termékenységi arányszám Afrikában és a Közel-Keleten. A csökkenéshez ugyanis arra lenne szükség, hogy a nők elkezdjenek tanulni és dolgozni, a gyenge államok azonban nem képesek eljuttatni a nőket az oktatásba és a munkerőpiacra.

Az Országházban megrendezett tanácskozás miniszteri panelbeszélgetésén Balog Zoltán kiemelte: ma, amikor Közép-Európa az európai fejlődés motorjává vált, lényeges, hogy ez a fejlődés a családok javára váljon. Ez nem magától értetődő, de fontos, hogy a növekedés ne csak keveseknek hozzon hasznot – mutatott rá. A tárcavezető kifejtette: nemcsak az a lényeg, hogy több gyermek szülessen, hanem a felelős gyermekvállalás is számít. Az elmúlt évek legnagyobb eredményének a házasság intézményének felértékelődését, megbecsültségének növekedését nevezte, úgy látja, e tekintetben a gondolkodásban is van egy trendforduló.

Balog Zoltán emlékeztetett: a magyarok több mint 70 százaléka szerint az államnak meg kell védenie a keresztény értékeken alapuló életberendezkedést. A miniszter elmondta: a családpolitikában is fontos a kiszámíthatóság, hiszen a gyermekvállalás hosszú időre szól, és ha a kormánypártok ismét bizalmat kapnak, szeretnék továbbfejleszteni a családtámogatási rendszert. Emellett a vidéki lakásépítésekre is hangsúlyt helyeznének – közölte.

Elzbieta Rafalska lengyel családügyi, szociális és munkaügyi miniszter arról beszélt, hogy nem a migráció a megoldás a demográfiai kihívásokra, hanem azt kell elérniük, hogy Lengyelországban szülessen több gyermek. Hozzátette: ezért minden családot feltétel nélkül támogatnak. Elmondta: Lengyelországban hivatkozási alap a magyar családpolitika, sokat tanulhatnak Magyarországtól. A családpolitika nagyon fontos a lengyel kormány számára, és lényeges, hogy mielőbb meg kell valósítani a célokat ezen a területen, nem lehet várni – vélekedett.

Jana Hanzlíková cseh adminisztratív ügyekért és szociálpolitikáért felelős miniszterhelyettes elmondta: jelenleg a társadalom elöregedése a legnagyobb kihívás. A cseh kormány célja, hogy olyan feltételeket teremtsenek, amelyek révén a gyerekek jól működő családokban nőjenek fel, a szülők összehangolhatják a munkát és a családi életet – közölte. Hozzátette: a családtámogatási rendszer tekintetében van még tennivalójuk.

Branislav Ondrus szlovák munkaügyi, szociális és családügyi államtitkár hangsúlyozta: országának a családtámogatási rendszer hatékony működtetése jelenti a legfontosabb feladatot, és lényeges a fiatalok ösztönzése a családalapításra. A szlovák intézkedések célja, hogy a családoknak a gyermekvállalás ne jelentsen anyagi veszteséget – fűzte hozzá. A szlovák államtitkár üdvözölte, hogy a magyar V4-es elnökség a prioritásai közé emelte a demográfiai kihívásokat, mert – mondta – az EU-ban nem szentelnek elég figyelmet ennek a kérdésnek.

A panelbeszélgetést követően közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben egyebek mellett az áll, hogy a család olyan alapvető egysége a társadalomnak, amelyre minden más közösség épül. Hangsúlyozták a családok védelmének, megerősítésének fontosságát, valamint az együttműködés jelentőségét ebben a kérdésben.

Fotó: MTI, Kovács Tamás