Változik még a NAT

Pénteken lezárult az a közel egy hónapos időszak, amely alatt az állampolgároknak lehetősége volt véleményezni az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) koncepcióját. A dokumentum közel ezer emberből váltott ki érzelmeket, legalábbis ennyien szóltak hozzá az irathoz. Sokak elképzelése akár a végleges verzióba is bekerülhet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 03. szabo.daniel

Pénteken lezárult az a közel egy hónapos időszak, amely alatt az állampolgároknak lehetősége volt véleményezni az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) koncepcióját. A dokumentum közel ezer emberből váltott ki érzelmeket, legalábbis ennyien szóltak hozzá az irathoz. Sokak elképzelése akár a végleges verzióba is bekerülhet.


Legalábbis ezt nyilatkozta az Oktatáskutató és Fejlesztő Itézet vezetője azt követően, hogy lezárták a vitairat társadalmi egyeztetését. Kaposi Józsefet lapunk is megkísérelte megszólaltatni – sikertelenül – ellenben az MTI megkeresésére válaszolva azt mondta: a beérkezett szakmai véleményeket jövő hét elején elkezdik a szakmai bizottságok áttekinteni, és egy-másfél hét múlva már látni lehet azokat az irányokat, esetleges változtatásokat, amelyek átvezethetők lesznek.

Túl sok lexikális tudást ír elő?

A NAT-ot több szakmai szervezet is bírálta. Ugyancsak pénteken, vagyis a véleményezési szakasz lezárultának napján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt közölte, hogy szerintük a tervezetben feltüntetett tananyag mennyisége hatalmas, amely várhatóan maga után vonja a korszerű módszerek háttérbe szorulását és ismét a lexikális tudás növelésére helyeződik a hangsúly; a tömörülés tiltakozik bármiféle ideológia megjelenése ellen a közoktatás keretein belül. A fentiek miatt – vélekednek – csökken a tanórai differenciálás gyakorlata, és megakad az iskolai, pedagógiai innováció.

A PDSZ ugyanakkor nem kifogásolja – sőt kiemelten fontosnak tartja – a vallástörténet és az erkölcsi, etikai ismeretek közkinccsé tételét. De – hangsúlyozzák – tiltakoznak bármiféle ideológia megjelenése, tanítása és számonkérése ellen a közoktatás keretein belül.

A PDSZ azt gondolja, hogy a NAT által biztosított 10 százalékos mozgási “szabadság” semmire sem elegendő, komoly tantervi innovációk veszhetnek el ez által. Azok a tantestületek, amelyek hosszú éveket fordítottak arra, hogy iskolájuk helyi tantervét kidolgozzák, a NAT hatályba lépésével munkájuk értelmét látják veszni. Az opció, hogy egyénileg is van lehetőség saját tanterv elfogadtatására, pusztán látszat, realitása minimális – fejtették ki.

A történelemről szóló részt újraírnák

Más jellegű kifogásokat fogalmazott meg a a Történelemtanárok Egylete (TTE). A szervezet a teljes történelem-rész visszavonását és újraírását látja szükségesnek. Közlésük szerint elfogadhatatlan, hogy a NAT – különösen az általános iskola 5-8. évfolyamára előírt tematikában – a történelmet túlnyomórészt politikatörténetté leegyszerűsítve és szűkítve tárgyalja, azon belül pedig a “nagy” történelmi személyiségek (királyok, szentek), továbbá a háborúk és csaták történetévé egyszerűsíti.

Kifogásolják azt is, hogy a közreadott tananyag tematikája és mennyisége kényszerpályát ír elő, és így ismét a kétkörös, kronologikus tanítás a kötelező, vagyis az érettségiző diákok kétszer tanulják a teljes történelmet az őskortól napjainkig.

Vakon gépelés is a tanterv része lehet

A nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezete, a Fidelitas szerdán közzétett javaslata az volt, hogy a Nemzeti Alaptanterv elfogadása előtt az Oktatási Államtitkárság vizsgálja meg a vakon gépelés oktatásának lehetővé tételét a közoktatásban. Álláspontjuk szerint a modern közoktatásnak a kézzel írás oktatása mellett meg kell tanítania a jövő nemzedékét a billentyűzet szakszerű, helyes kezelésére is.

A NAT 2013 szeptemberétől léphet életbe

Az Oktatáskutató intézet korábbi közlése szerint a legtöbben a bevezetőhöz, az ember és társadalom, az ember és természet témához szóltak hozzá, és negyedik helyen szerepel a magyar nyelv és irodalom műveltségterület. Sokan fejtették ki álláspontjukat az informatika területtel kapcsolatban is.

Azt nem lehet tudni, hogy a fentieken túl mely területekhez érkezett érdemi, szakmai javaslat, de azt a készítők egyértelművé tették, hogy a következő lépés a beérkező javaslatok feldolgozása, a szöveg átdolgozása, így kerülhet a kormányrendelet közigazgatási egyeztetésre, majd a kormány elé.

A NAT módosítása összefügg a 2011. december 20-án elfogadott, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szövegével. A 2012. szeptember 1-jétől életbe lépő törvény alapján a NAT a tervek szerint 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben, az 1., 5. és 9. évfolyamon tanulók számára lép életbe.

A vitairat itt olvasható.