Változott az ajánlás a vajúdás és a szülés kapcsán

Az Egészségügyi Világszervezet szüléssel kapcsolatos új ajánlása szerint nagyobb beleszólást a kell biztosítani a nőknek a vajúdásba, több időt kell hagyni és kevesebb beavatkozásnak kéne lennie a folyamatba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
születés
2018. február 22. Babaszoba
A WHO új ajánlást fogalmazott meg a vajúdás és szülés folyamatára:
  • A nőknek több beleszólást és döntési lehetőséget kéne adni a saját szülésükkel kapcsolatban
  • Az ajánlás szerint meghaladott a vajúdás időbeli korlátozása és a tágulás óránként 1 cm-rel történő számítása sem reális elvárás.
  • A WHO szerint a nők vajúdásának gyorsítása szintetikus anyagokkal és a császármetszések aránya nem feltétlenül szükségesek.
  • A nőknél meg kéne hagyni, hogy szabadon választhassák meg a vajúdási pozíciójukat, beleértve a guggoló vagy ülő testhelyzetet
  • Fájdalomcsillapítási lehetőségeket is fel kéne ajánlani a vajúdó nők számára.
A vajúdó nőknek több időt kellene hagyni, sokkal kevesebb beavatkozást és sokkal több lehetőséget, hogy maguk dönthessenek a szülésükkel kapcsolatban – ez a WHO legújabb ajánlása a szüléssel kapcsolatban.
Elavult és nem életszerű a tágulásra vonatkozó hagyományos nézet, azaz az óránként egy centiméternyi tágulás, ráadásul ez a szemlélet gyakran odavezet, hogy a szülés császármetszéssel fejeződik be. Ez az elmélet még az 50-es években született, egy amerikai szülész Emanuel Friedman ajánlásában. Az elmúlt 15 évben azonban számos kutatás született a témában, köztük a WHO-é is, amelyekben összesen tízezer nigériai és ugandai nő adatait vizsgálták meg. Az eredmények alapján elmondható, hogy a tágulás lassabb is lehet anélkül, hogy az anya vagy a magzat életét veszélyeztetné.

A bejegyzés itt folytatódik.