Van szocpol! – de egyelőre minek?!

Idén januárban vezették ismét vissza a szocpol. A vissza nem térítendő támogatás összege a gyermekek számától függően 800 ezer és 2 és fél millió forint között mozog. A rendszer azonban mégis akadozik. Vajon miért?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 23. bencze.aron

Idén januárban vezették ismét vissza a szocpol. A vissza nem térítendő támogatás összege a gyermekek számától függően 800 ezer és 2 és fél millió forint között mozog. A rendszer azonban mégis akadozik. Vajon miért?


A lakásvásárlók egyelőre nem kifejezetten lelkesednek a kormány által januárban visszavezetetett lehetőség iránt. Az ingatlanforgalmazók érvelése szerint elsősorban a szigorú feltételek miatt kevés az érdeklődés. A magyarázat egyszerű: 1 és 2 nevelt, vagy vállalt gyermeknél igényelhető, 800 ezer forinttól 2,5 millióig terjedő támogatás meglehetősen csekélynek nevezhető hányad az újonnan épített lakások áraihoz képest. Ráadásul az évek óta tartó gazdasági válságból fakadó pénzhiány tovább nehezíti a helyzetet, ahogy az is, manapság szinte senki sem mer hitelt felvenni.

Emellett a kormányzati tili-toli is csak rontott a helyzeten. Az Index információi szerint például az állam március elejéig még egyetlen bankkal sem állapodott meg. A nemzetgazdasági tárca azzal érvelt: eddig a végtörlesztéssel voltak elfoglalva a pénzintézetek. Noha már a hónap végénél járunk, konkrét megállapodásról egyelőre nem tájékoztatták a közvéleményt. A hvg.hu által megkeresett bankok közül egyedül az OTP tudott konkrét időpontot mondani: náluk február 18-tól lehet igényelni a támogatást.

A szocpol feltételei

Szocpol 2012. feltételek– 2012. január elsejétől újra indul a szocpol, a lakásépítési támogatásról szóló kormányrendelet életbelépésével.

Ennek keretében a 2010. január 1-je után építési, illetve használatbavételi engedélyt kapott lakás bekerülési költségére vagy vételárára vissza nem térítendő támogatás igényelhető, amennyiben a négyzetméterár nem haladja meg a nettó 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetén pedig a 350 ezer forintot.

Az egyszeri vissza nem térítendőtámogatás a gyermekszámtól és a lakásmérettől függően nyolcszázezer forinttól 2,5 millióig terjedhet majd. A jogszabály kiemelten kezeli az energiatakarékos, a fokozottan energiatakarékos és az alacsony, a négyzetméterre vetítve évente 25 kilowattóránál kisebb felhasználású lakások építését, ezekben az esetekben a támogatás összegét 1,1, 1,2 és 1,3-as szorzókkal számolják.

Az előzetes számítások alapján négy-ötezer család támogatására lesz elegendő a költségvetésben erre a célra elkülönített 5,2 milliárd forint. A szocpol 2012. feltételek között szerepel többek között, hogy fiatal házaspárok igényelhetik, vagyis azok, akik esetében egyik tag sem töltötte még be a 40. életévét, a házastársak közül legalább egyik félnek rendelkeznie kell legalább 180 nap biztosítási idővel, valamint egyiküknek sem lehet köztartozása.

A hitelintézet által befogadott költségvetés tételeinek minimum 70%-át számlával kell alátámasztani, de a számla kibocsátója csak az állami adóhatóságnál nyilvántartott szervezet lehet. A rendelet előírja azt is, hogy az épített vagy megvásárolt ingatlanra alapított jelzálogjog mértéke nem haladhatja meg a forgalmi érték 80%-át. Az építendő ingatlannak minimum B energetikai kategóriájúnak kell lennie. Szintén a szocpol 2012. feltételek soraiban található az a kikötés, hogy meg kell felelni a méltányolható lakásigények feltételeinek, új lakás vásárlásához vagy építéséhez lehet igényelni, ezen kívül csak olyan természetes személyek jogosultak rá, akik nem rendelkeznek lakástulajdonnal.

Tehát nem csak a házastársaknak, élettársaknak, de gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjaiknak sem lehet lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga, illetve e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelme sem lehet folyamatban, valamint nem lehet önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonyuk sem. Így akinek van lakása, annak ahhoz, hogy új lakás magvételéhez vagy építéséhez támogatást vehessen igénybe annak előbb a meglévő tulajdonát el kell adnia.

De a kedvezmény igénybevételénél nem minősül lakástulajdonnak – vagyis a támogatás akkor is igényelhető –, ha az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjának együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakóingatlanban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba, vagy a tulajdonában lévő lakása lebontását a települési önkormányzat jegyzője elrendelte vagy engedélyezte, vagy a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Kattintson a kalkulátorért.