Vásárlás az ünnepekre ész (szerűen) – de drágám, ilyen angyalkánk még biztos nincs!

Karácsony az óvodában, az iskolában, a munkahelyen, a családban. Mindenhol karácsony. Ahogy egy már-már klasszikusnak mondható filmben, az Igazából szerelem című nagy sikerű műben hallhattuk: a karácsony körülvesz. Az ünnep pedig együtt jár az odaadó szeretet mellett a mérhetetlen mennyiségű ajándék, díszítőelemek megvásárlásával. Jó. Lehet, hogy csak nálunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. november 30. Vajda Boglárka

Mindenesetre a férjemmel állandó vitában vagyunk. Veszek valami nagyon hasznos és főként szép kiegészítőt, ünnepi hangulatot árasztó kütyüt, na és az ajándékokat. Neki valamiért nem tetszik. Pedig egy világító rénszarvas, vagy egy angyalka nem hiányozhat karácsonykor sehonnan. Nem igaz?

Nálunk a pénzkérdés, az ünnep körüli költések általában heves vitához vezetnek. Valószínű, hogy más tudatosan és mindent pontosan eltervezve vásárol ilyenkor, na, én nem ilyen vagyok. És ennek, valljuk be, az én jó uram egyáltalán nem örül.

Ilyenkor elkap egyfajta láz, ami az év nagy részében elkerül – rendben, kivétel a Húsvét még…talán-.

1

Szóval lázba jövök, nem tudom a hívogató kirakatok vagy a mérhetetlen sok „akció” teszi – ami egyáltalán nem az egyébként tudom az eszemmel– mindenesetre ilyenkor kicsit kivetkőzve önmagamból beszerzési hullámba esek.

Otthon pedig rejtegető módba kapcsolok. Egy kis csomag a gardrób mélyére, egy-kettő a kabátok közé, a cipős dobozokba, vagy a konyhaszekrény egy-egy magas polcára. A lényeg, ne legyenek egy helyen. Hogy miért? Rejtély, még számomra is. A dugdosó létet valószínűleg anyai nagymamámtól örököltem, aki mindent becsempészett, beillesztett, elrejtett. Ez van. Kár is lenne tagadni. És élvezem.

A férjem azonban nem ilyen megértő. Lehet, hogy férfi olvasóink felhorkannak, hogy nem is értik miért lenne megértő?! Pedig valójában szerintem ő is élvezi. Ha nem készülnék a magam módján elő, nem lenne boldog az oly sokszor hangoztatott elég az a négy, adventi koszorún található gyertya – még sok is, nem tüzelünk itthon, abból csak baleset lehet – fennhéjazó mondatokkal, sőt összetörne, ha megvalósulna. Hiszen az ünnephez hozzátartoznak ezek a néha kicsit giccses cukiságok.

5

De kanyarodjunk vissza a piszkos anyagiakhoz. Ugyanis ez a sok-sok apróság, na és a nagycsalád ajándékkupaca, bizony nem kevés pénzbe is kerül. Itt jönnek a problémák. Az én beosztás mániás (hálát adok érte!) férjem ugyanis ilyenkor még csúnyábban néz a plusz kiadások nyomán. Szóvá teszi. Amiből természetesen parázs vita kerekedik, hiszen én nem értem, mit nem ért ő, és egyébként is a vásárlás a karácsony velejárója. Amúgy sem költök olyan sokat. Állítom. Ő nem így látja. Nyilván valamennyivel drágább ilyenkor az élet, de erre számítunk, nem?

Valószínűleg az elmúlt 16 közösen eltöltött évünk megedzette, mert manapság már hallgat.

2

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a korábban becsültnél nagyobb lehet a boltok forgalma decemberben, akár a 950 milliárd forintos forgalmat is meghaladhatja.

A bevétel nagyjából 5-6 százalékkal több lehet, mint egy évvel korábban.

A januárihoz képest másfélszer annyi költenek az emberek decemberben. Becslések szerint az emberek átlagosan 26-28 ezer forintot költhetnek ajándékokra, amiből 80-90 milliárd forint bevétel keletkezhet.