Veleszületett szívproblémákra figyelmeztethet a serdülőkori ájulás

A nyári forróságban megszaporodnak az ájulásos esetek, nem csak az idősek, hanem a serdülőkorúak körében is. Az utóbbi korcsoportnál a nyári melegben ismétlődő eszméletvesztések akár veleszületett szívproblémára is utalhatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 15. Origo

Szívproblémák előjele lehet a gyakoribb ájulás

Kánikulában a gyerekek körében is megszaporodnak az ájulásos esetek, főként a serdülők között, akiknél a hirtelen növekedés is a kiváltó okok között szerepel – mondja Dr. Krivácsy Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa szerint

megijedni ugyan nem kell, de fontos feltárni a rosszullét hátterét, mert akár veleszületett szívproblémák előjele is lehet az ájuláshoz hasonló szívritmus- vagy keringészavar.

Kellő súllyal figyeljünk a tünetekre

Az ájuláshoz hasonló tünetekkel járó szívritmuszavar és keringészavar figyelmeztető előjele lehet akár a serdülőkori hirtelen szívhalálnak is, épp ezért érdemes alaposan utánajárni, mi áll a háttérben – nyilatkozza Dr. Krivácsy Péter. A főorvos szerint a 14 és 18 év közöttiek körében gyakorinak számít, hogy elsötétül előttük a világ, elvesztik az eszméletüket.

A cikk itt folytatódik!