Veszélyben a hazai hospice-hálózat?

Múlt szerdán látott napvilágot a hír a hazai sajtóban, hogy likviditási problémák miatt bezárás fenyegeti a 10 ágyat működtető és közel 100 ember otthoni ellátását-kísérését is végző Magyar Hospice Alapítvány intézményét. A hír nyomán létrejött óriási civil összefogásnak köszönhetően pillanatnyilag megoldódni látszanak az anyagi nehézségek, sőt az EMMI is a segítségükre sietett, bár Balog Zoltán egyúttal a felelős működésre is felhívta az alapítvány figyelmét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. november 09. Orientpress

Nagyon fontos azonban látni: nem az óbudai telephellyel működő Magyar Hospice Alapítvány az egyetlen, akik e nehéz, mégis elengedhetetlenül fontos feladatot ellátják ma Magyarországon.

A hazai hospice-hálózat

Az első, 1991-ben alakult hazai hospice-szervezet Polcz Alaine nevéhez köthető, aki a tanatológia magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója volt. Az Egyesület 1998 óta közhasznú szervezetként végzi tevékenységét.

Az 1995-ben alakult Magyar Hospice Egyesület 2001-től Magyar Hospice-Palliatív Egyesület (MHPE) néven működik, országos érdekvédelmi egyesületként. Feladata az önállóan működő szervezetek összefogása, a szakmai együttműködés elősegítése, a gyógyíthatatlan betegek életvégi ellátásának fejlesztése, társadalmi szemléletformálás, valamint az önkéntesség, a társadalmi felelősségvállalás, illetve a betegekkel való szolidaritás előmozdítása.

Az MHPE ma már közel száz hazai hospice-szervezetet képvisel, akiknek a munkáját szakmai alap- és továbbképzésekkel, konferenciák szervezésével, szakmai iránymutatások és irányelvek megfogalmazásával, kutatások támogatásával és koordinálásával, publikációkkal segíti. A szervezetek között van otthonápolási szolgálat, ahol a szakemberek a betegnek és hozzátartozóinak saját otthonában segítenek, illetve működtetnek intézményi ellátást is,továbbá a kórházi osztályokat, vagy egy kórházon belül több osztályt végiglátogató mobil teameket is.

Az egyesület 2001 óta minden évben elkészíti összefoglalóját a hazai éves hospice betegellátásról, melyekben világosan nyomon követhető, OEP-szerződéssel kik, hol és milyen módon foglalkoznak ezzel a tevékenységgel.

Az MHPE 2016-os statisztikai felmérése, valamint az OEP adatai alapján a tavalyi évben 90 betegellátó intézmény és otthoni szolgálat végzett hospice-tevékenységet. 17 intézményi (bennfekvő) részleggel (országosan 243 ágy), 65 otthoni ellátást végző csoporttal (87 telephelyen, több megyében), 4 hospice mobil teammel (kórházi támogató csoporttal) és 4 palliatív ambulanciával.

A cikk itt folytatódik!