Veszélyes divat terjed a középkorú férfiak között

Egyre több középkorú férfi nyúl anabolikus szteroidokhoz, hogy így próbáljon megfelelni annak a (képzelt vagy valós) nyomásnak, amely a fiatalságot és a jó külsőt, valamint a szexuális teljesítőképességet állítja középpontba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 15. Család.hu

Szakemberek szerint meglehetősen aggasztó, hogy a negyvenes, ötvenes (sőt, hatvanas és hetvenes) éveikben járó férfiak egyre nagyobb arányban nyúlnak teljesítményfokozó szerekhez, hogy így próbáljanak megfelelni a sokszor leginkább saját maguk által kreált elvárásoknak.

Márpedig az elhízás és a szexuális teljesítmény csökkenése ellen szedett szerek komoly egészségügyi problémákat okozhatnak – figyelmeztetnek az orvosok, akik szerint a férfiak közül egyre többen úgy használják ezeket a szereket, mint a klimaxon átmenő hölgyek az orvos által felírt hormonkészítményeket.

„Komoly problémáról van szó, de egyelőre még nincsenek bizonyítékok a szerek hosszú távú hatásaira. Nem tudjuk biztosan, mit okoznak ezek a szerek ebben az életkorban” – hangsúlyozta a Nyugat-skóciai Egyetem alkalmazott élettan professzora.

A férfiak esetében a korral csökken a szervezet tesztoszteronszintje, ami gyakran vezet a szexuális teljesítmény gyengüléséhez, súlygyarapodáshoz és az izomtömeg csökkenéséhez – tette hozzá Julien Baker, aki szerint a férfiak jellemzően különböző magazinokból és az internetről informálódnak az ilyen gyógyszerekről.

A liverpooli John Moores Egyetemen kutató Joseph Kean mindehhez azt tette hozzá, hogy ugyan az 50 fölötti férfiak még mindig meglehetősen kis részét adják az ilyen típusú drogok fogyasztóinak, arányuk az elmúlt öt évben megduplázódott Nagy-Britanniában.

A középkorú férfiak egyébként a fiatalabbaknál jellemzően ritkábban és kevesebbet szednek ezekből a szerekből, ugyanakkor sokkal tovább használják azokat – tette hozzá Joseph Kean.

A cikk itt folytatódik!