Veszélyes gyermektermékek! – mire figyeljünk?!

2011-hez képest tavaly közel háromszor annyi gyermekekkel kapcsolatos terméket kellett kivonni a forgalomból – tájékoztatta lapunkat dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, akinél a visszatérő hibákról és az biztonságos termékválasztásról érdeklődtünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 28. bencze.aron

2011-hez képest tavaly közel háromszor annyi gyermekekkel kapcsolatos terméket kellett kivonni a forgalomból – tájékoztatta lapunkat dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője, akinél a visszatérő hibákról és az biztonságos termékválasztásról érdeklődtünk.


Míg 2011-ben 20 darab gyermekjátékot, 77 darab ruházati terméket és 12 darab gyermekgondozási terméket vont ki a forgalomból a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, addig ez a szám tavaly erősen megemelkedett. Mint a szóvivőtől megtudtuk, játékok esetében több mint 50 százalékos (32 darab), addig a ruházati termékek területén háromszoros (!) volt a növekedési arány, azaz 227 különböző ruha nem felelt meg az előírtaknak. dr. Fülöp Zsuzsanna ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztonságos játék kiválasztása során segítséget nyújthat a fogyasztóknak az NFH honlapjának nyitóoldalán található veszélyes termékkereső-program, melynek segítségével egyszerűen tájékozódhatnak a hazánkban, illetve az Európai Unióban letiltott veszélyes gyermekjátékok köréről.

A fürdőruhától a leváló alkatrészekig

Öltözködés esetében elsősorban nadrágok, fürdőruhák, kabátok húzózsinórjai, megkötői komoly jelenthetnek balesetveszélyt, kiváltképp a legkisebbeknél, különösen akkor, ha azok végződései, a ruhadarabhoz való rögzítésük nem felel meg a termékbiztonsági előírásoknak. Ugyanakkor lövedékes játékok vásárlása is adrenalin növelő lehet. A tapasztalatok szerint a veszélyes anyagot tartalmazó játék íj és pisztoly lövedéke a megengedett mértéket többszörösen meghaladó mennyiségben tartalmaz súlyosan egészségkárosító vegyi anyagot (di-(2-etilhexil)-ftalátot és dibutil-ftalátot).

A szóvivő szerint a leváló alkatrészek is komoly veszélyforrások lehetnek. A 3 év alatti korosztály számára szánt játékok nem lehetnek olyan kis méretűek, vagy nem tartalmazhatnak olyan hozzáférhető kis alkatrészeket, amelyeket a csecsemő lenyelhet, vagy belélegezhet, ez fulladást okozhat – figyelmeztet. Ezeknél a játékoknál fontos követelmény, hogy a használat során fellépő jelentős tépő és koptató igénybevételt kibírják, ne keletkezzenek rajtuk sérülések, törések, mivel az éles törött darabok, vagy az ily módon hozzáférhetővé vált kis méretű golyók kockázatosak lehetnek. A szabványban előírt legkisebb méretet el nem érő játékot, illetve hozzáférhető játékelemet veszélyesnek kell tekinteni.

Praktikus tanácsok

•             Kerülje a törékeny játékeszközöket!

•             Óvatosnak kell lenni még az ártatlannak tűnő luftballonnal is, hiszen ha kidurrant, lenyelhetőek a darabjai.

•             Ne vegyen gyúlékony játékokat!

•             Csak kellő óvatossággal, felügyelet mellett engedje használni az elektromos készülékeket.

•             Ha az ajándék már előkerült a csomagolásból, a csomagolóanyagot rögtön távolítsa el a kisgyerek közeléből!

•             Lehetőség szerint olyan gyurmát, festéket válasszon, amely nem árthat – és persze tartsa is szem előtt a csemetét, amikor ilyesmikkel tesz-vesz.

•             Ne vegyen nehezen tisztítható vagy tisztíthatatlan játékokat.

•             Kerülje az éles, hegyes szélű, esetleg hosszú zsinóros, szalagos holmikat és az olyan eszközöket, amelyek rácsukódhatnak a gyerek kezére, vagy amelyekbe beleszorulhat az ujja.

•             A játékfegyverekkel is legyen elővigyázatos – veszélyesek lehetnek például a szemre.

•             Az instabil játékok (hinta, hintaló, egyes bébikompok) is sok veszélyt rejthetnek!

•             Ezenkívül vegye figyelembe, hogy mely korcsoport számára ajánlják a játékot (ennek szerepelnie kell a terméken található jelölések között), és hogy a gyermeke hol tart a fejlődésben, milyenek az egyéni képességei.

•             Kerülje a gyanúsan olcsó aluljáró-árukat. Inkább legyen a gyermekének kevesebb, de minőségi játékot – mert az olcsó végül túl sokba kerülhet.

•             Ha a termékkel probléma van, nem működik vagy a rendeltetésszerű használat ellenére meghibásodik, a vásárlás tényét, helyét és időpontját a nyugta, bizonylat segítségével igazolhatjuk. Minden vásárláskor kérni kell, és el kell tenni a különböző bizonylatokat annak érdekében, hogy az utólagos jogérvényesítés ne ütközzön akadályba.