Vettél egy új arckrémet? Tudod, hány ezer állat pusztult el érte?

Hogy lehet kideríteni, hogy a rúzs, amit használunk, nem mérgező-e? Fogjunk egy nyulat, és etessük addig rúzzsal, amíg el nem pusztul. Utána szépen felírhatjuk egy (nyuszis?) kockás füzetbe, hogy x dkg rúzs már halálos. Ez nem vicc! Az állatkísérletek így zajlanak, és amit leírtunk, még a kevésbé durvábbak közé tartozik. Cikkünkben annak jártunk utána, miért áldoznak fel évente többmillió állatot a szépségipar oltárán, és miért értelmetlen, amit csinálnak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 04. Gyarmati Orsolya

Hogy lehet kideríteni, hogy a rúzs, amit használunk, nem mérgező-e? Fogjunk egy nyulat, és etessük addig rúzzsal, amíg el nem pusztul. Utána szépen felírhatjuk egy (nyuszis?) kockás füzetbe, hogy x dkg rúzs már halálos. Ez nem vicc! Az állatkísérletek így zajlanak, és amit leírtunk, még a kevésbé durvábbak közé tartozik. Cikkünkben annak jártunk utána, miért áldoznak fel évente többmillió állatot a szépségipar oltárán, és miért értelmetlen, amit csinálnak?


Jó pár érv szól amellett, hogy miért ne vásároljunk olyan kozmetikai, babaápolási termékeket, amelyeket állatokon teszteltek. Egyrészt nyilván az állatok védelme érdekében (bár azzal sajnos egy állatot sem tudunk megvédeni, hogy nem vásároljuk meg az állatokon tesztelt termékeket), másrészt, ha a természetes alapanyagokból készült árukat választjuk inkább, nyugodtak lehetünk, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy akár a saját, akár gyermekünk bőre irritáló, erős, mérgező kemikáliákkal találkozik.

A halálos dózis

Az egyik leggyakoribb vegyi anyag, amely a legtöbb babaápolási szerben – sampon, babaolaj, babafürdető – jelen van, az az SLS (sodium lauryl sulphate), amely nagyon erős bőrirritáló hatással bír, és gyakran használják az autóiparban, mint rendkívül erőteljes zsírtalanító szert. Ne feledjük: a babák bőre kétszer olyan érzékeny, mint a felnőtteké!

Van egy teszt, amelynek neve az, hogy LD-50. Az LD a halálos dózis (lethal dose) kifejezés rövidítése. A teszt lényege, hogy addig etetik, irritálják, stimulálják az állatot egy adott, piacra dobandó kozmetikai termékkel – pl. sampon, szemfesték, dezodor, stb. – amíg vagy elpusztul, meg nem vakul, el nem kezd rákosodni, vagy allergiás tüneteket produkálni. A hajlakkot például egyenesen a szembe csepegtetik, és gondosan jegyzetelik, mikor veszti el a látását a szerencsétlen állat.

A kozmetikai termékek állatokon történő tesztelését az EU is betiltotta 2009-ben, bár Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Királyságban már korábban is tilos volt (elvileg) így ellenőrizni egy termék veszélyességi fokát. Franciaország, az állatteszteket előszeretettel alkalmazó L’Oreal hazája teljes erejével tiltakozott a dolog ellen, csakúgy, mint a Kozmetikai Összetevők Európai Szövetsége, amely hetven céget képviselt Svájcban, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban.

Sok cég egyébként remek kiskaput talált: ugyan fennen hirdeti, hogy ő maga valóban nem végez kísérleteket állatokon, de minden alapanyagát olyan beszállítóktól vásárolja, amelyek tesztelték a hozzávalókat…

Szenvedni a végtelenségig

Tudni kell, hogy noha az állatkísérletek során időnként használnak altatást, vagy teljes, illetve részleges érzéstelenítést, a legtöbb esetben az állatok semmiféle fájdalomcsillapításra nem számíthatnak. Vajon a tudósok még mindig Descartes elméletében hisznek, miszerint az állatoknak nincs tudatuk, így fájdalmat sem éreznek?

Ami talán még ennél is megdöbbentőbb, hogy az orvosok és a kutatók pontosan tudják, hogy az állatok mutatta reakciók nem relevánsak, hiszen ők másképp reagálnak, mint az emberek, de más tünetek jelentkeznek egy egéren, mint egy patkányon ugyanazon szer alkalmazásánál. Mihez viszonyítanak akkor? Valójában akkor lehetne bármit megállapítani az adott szer veszélyességéről, ha embereken tesztelnék, amire persze még gondolni is rossz. Akkor viszont miért folytatják mégis ezeket a szörnyű kínzásokat?

A legszörnyűbb “gyógyszer”

Bár nem a kozmetikai termékek témakörét érinti, mégis érdemes megemlíteni az egyik legszörnyűbb mellékhatású “gyógyszer” (milyen ironikus ez a kifejezés), a Thalidomide történetét. A Thalodomide-ot 1957-ben dobták piacra csodaszerként reklámozva azt, mivel nyugtatóként, fejfájás, megfázás és köhögés ellen egyaránt hatásosnak tartották. Az 50-es években még nem tulajdonítottak jelentőséget annak, hogy valaki várandós-e vagy sem, így rengeteg terhes nő is szedte a Thalodomide-ot. Ennek következtében kb. 20.000 gyermek született nagyon komoly rendellenességgel: csökevényes végtagokkal, vaksággal, süketséggel, belső szervi alulfejlettséggel. A babák mindössze 50 százaléka maradt életben, a többiek pedig egész életükre nyomorékok maradtak.

Érdemes ezentúl alaposan megnézni a gusztusosan becsomagolt, csábító illatú termékeket, és elgondolkodni rajta: vajon hány ezer állat halt meg hosszú szenvedés után azért, hogy mi most a magunkra, netán gyermekünkre kenjük, fújjuk, fessük az adott sampont, krémet, szappant, stb? És milyen összetevők vannak benne, amelyek olyannyira mérgezőek, hogy komoly tesztelést kellett folytatni emiatt?

Állatkísérleteket alkalmazó cégek listája: http://www.peta.org/living/beauty-and-personal-care/companies/search.aspx?Testing=1

Az állatkísérleteket nem folytató cégek listája itt érhető el: http://hulladek.blogter.hu/356820/allatkiserleteket_vegzo_kozmetikai_cegek_avagy_a_nyuszi_aki_szetmart_a_sampon_miattunk

Állatkísérlet-mentes termékek magyar Facebook-oldala: https://www.facebook.com/pages/%C3%81llatk%C3%ADs%C3%A9rlet-mentes-term%C3%A9kek-oldala/186858818019149