Vigyázz, kész, főzz!

Az első gyerek születése után - sok egyéb mellett - a házimunka is alapos újratervezésre szorul. Kedves olvasónk, Mikusi Eszter praktikus tanácsai talán nektek is segítenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 03. Gyarmati Orsolya

Az első gyerek születése után – sok egyéb mellett – a házimunka is alapos újratervezésre szorul. Kedves olvasónk, Mikusi Eszter praktikus tanácsai talán nektek is segítenek.


A mindennapos otthoni teendők közül leginkább a főzés az, ami különös odafigyelést igényel – hiszen míg a kosz előzékenyen és önállóan újratermelődik, addig a meleg étel elővarázsolásához tervezés, bevásárlás és jó adag kreativitás is szükséges. Legalábbis abban az esetben, ha nem különféle E-számokkal, hanem emberi fogyasztásra alkalmas ételekkel kívánjuk etetni a családot.

1. Nélkülözhetetlen listák

Évekkel ezelőtt, amikor egy kis kétszemélyes, de extra hatékony vezetésre szoruló háztartás gazdája lettem, írtam egy listát azokról az ételekről, amelyeket a párommal mindketten szeretünk (vagy legalábbis megeszünk). Ez a sokszorosan korrigált és bővített lajstrom a mai napig vezérlő csillagom: hathatós segítség a heti menü megtervezésekor. Ha ez utóbbi összeállítását sikerül a heti rutin szerves részévé tenned, rengeteg fáradságot, energiát és pénzt spórolhatsz meg. A menü megszerkesztését érdemes a hét egy fix napjára beütemezni, majd – a hozzávalók és az otthoni erőforrások összevetését követően − következhet a (minimum) két bevásárlólista megírása: egy a boltba, egy pedig a piacra. Nálunk ezek a cetlik a konyhai parafatáblára kerülnek − közvetlenül a patika- és a drogérialisták mellé −, és ott gyarapodnak egészen a bevásárlásig.

Ha olyan szerencsés vagy, mint én, akinek a férje két egymást követő napon is hajlandó megenni ugyanazt az ebédet (a kislányunk meg már eleve ehhez szokott hozzá), elég hetente háromszor-négyszer odaállnod a tűzhely mellé. Ezt a számot tovább csökkentheted, ha minden fagyasztható kajából eleve dupla adagot főzöl, és kihűlés után a felét feliratozva lefagyasztod. A feliratozáshoz a legjobb megoldás a lakásfelújítás során megmaradt (vagy festékboltban vehető) maszkolószalag és az alkoholos filc kombinációja. Az árazócímke ugyanis fagypont alatt leesik, a felvagdosott füzetvignetta pedig gusztustalan, ragadós foltokat hagy. Hogy a feliratozást még véletlenül se blicceld el, tartsd a maszkolószalagot és az alkoholos filcet egymás mellett a konyhafiókban vagy más, könnyen elérhető helyen. Ha pedig most azt gondolod, hogy te úgysem fogod elfelejteni, mit rejt a néhány perce a fagyasztóba tett zöld tetős dobozka, csak várd ki a pillanatot, amikor négy hónap múlva szitkozódva csapod a konyhapultra, miután a vaníliás túrókrémet aprított fokhagymával hintetted meg reszelt citromhéj helyett.

A mélyhűtőbe tett étel mennyiségét (például egy családi adag), típusát (mint nyers, kiklopfolt) és nevét (mondjuk csirkehússzelet) a maszkolószalagon kívül azonnal jegyezd fel a hűtőre mágnesezett papírra. Ez értelemszerűen fordítva is igaz: ha valamit kiveszel a mélyhűtőből, rögvest húzd ki a listáról. Ez már tényleg felesleges mintaháziasszonykodásnak tűnhet, amikor viszont épp a heti menüt állítod össze, vagy − egy határidős munka finisében − éjjel 11-kor jut eszedbe, hogy a családnak azért holnap is kéne enni adni, sokkal egyszerűbb gyorsan átfutni a fagyasztó “tartalomjegyzékét”, mint sűrű fohászkodások közepette valami ebédnek alkalmas kaja után turkálni a jeges csomagok között.