Vigyázzunk kedvenceinkre szilveszterkor (is)!

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a macskák és a kutyák – hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 30. csalad.hu

Ebben az állapotában az állatok félelmükben akár támadhatnak, haraphatnak is, de a leggyakoribb, hogy elszöknek, és sok kutya, macska soha nem is kerül utána haza.

Az állatvédők azt javasolják a gazdáknak, hogy tegyenek a kutyák, macskák nyakába bilétás nyakörvet a tulajdonos elérhetőségeivel, legyen az állatban mikrochip, ebben az időszakban mindenhol pórázon sétáltassák a kutyákat, otthon pedig biztosítsanak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet nekik.

A szilveszteri tűzijátékokat a kijelölt és engedéllyel rendelkező helyeken lehet megvásárolni. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a petárda árusítása, birtoklása és használata szabálysértés és több mint százezer forintos bírságot von maga után.

Egy 2011-es kormányrendelet szabályozza a pirotechnikai eszközök használatát. Az egész évben forgalmazható tűzijátékok mellett most a szabadtéri, nagy hanggal járóakat is szabadon lehet megvásárolni több mint 600 helyen. Az  úgynevezett színpadi és hétköznapi tűzijátékokból egy lakótérben legfeljebb egy kiló nettó hatóanyag tárolható. A szabadtériekből pedig maximum három kiló.

A cikk folytatás a csalad.hu oldalán.