Virág? Nekem? Remélem, sokba került!

Köztudott, hogy a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek. Pénz tekintetében azonban a szakadék férfiak és nők között egyre kisebb lett az elmúlt néhány évtized alatt és a folyamatnak még nincs vége.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 11. Gyarmati Orsolya

Köztudott, hogy a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek. Pénz tekintetében azonban a szakadék férfiak és nők között egyre kisebb lett az elmúlt néhány évtized alatt és a folyamatnak még nincs vége.


A nők és a férfiak rengeteg dologban különböznek egymástól. Így aztán igazán nem meglepő, hogy  pénzhez való hozzáállásuk is eltérő. Vannak, akik úgy fogalmaznak: a férfiak vásárolnak, a nők shoppingolnak, de valóban ez a helyzet?

A gondolkodás nélkül költekező feleségekről szóló viccek, anekdoták egy ideje már nem kizárólag csak a nőkre vonatkoznak, ahogy a férfi, mint kenyérkereső sztereotípiája is kezd gyengülni, amióta a nők világgazdaságban való részvétele, szerepe egyre érzékelhetőbbé válik. Ennek ellenére még mindig sok a különbség a nők és férfiak anyagiakhoz való hozzáállása között, derül ki az Easy Finance felméréséből.

Huszonegy darab nulla

Nézzünk néhány számadatot. A férfiak évente 23,4 trillió dollárt (21 darab nulla, billiószor milliárd, forintba nem is érdemes átszámolni…), míg a nők 10,5 trillió dollárt keresnek. Egy férfi évente 31,911 dollárt költ benzinre, egy nő 28,306-ot. Éttermekben, kávézókban, bárokban a férfiak 1800 dollárt, a nők 1145 dollárt hagynak ott minden évben. Audiovizuális eszközökre a férfiak 701 dollárt, a nők 536 dollárt adnak ki éves szinten. Az alkohol az erősebb nem pénztárcájából fejenként 552 dollárt vesz ki, míg ez az összeg a nőknél 233 dollár.

Pénz a párna alatt

Ez a sok-sok elköltött pénz azonban sok esetben nem “vallódik be” a különböző kapcsolatokban:  mind a férfiak, mind a nők egyharmada hazudik arról, pontosan mennyi is a jövedelme. Dugdossák a pénztárcájukat, vagy titkos számlájval rendelkeznek. Egy felmérésből még az is kiderült, hogy egy takarékos ember általában pazarlót választ párjául.

Az Easy Finance pénzügyi tanácsadó cég szerint a nők általában többet költenek egészségükre, gyerekeik szükségleteit pedig mindennél előrevalóbbnak tartják. Többet spórolnak és kevésbé jellemzőek rájuk a kockázatos pénzügyi döntések. A férfiakat elsősorban a befektetések és a vállalkozások érdeklik, míg a nőket a spórolás és a mértékletesség. Egy minnnesotai egyetem kutatása szerint a férfiak gyorsabban költenek el pénzt olyan régiókban, ahol népességi szinten nagyobb a férfiak aránya, mint a nőké.

Már nem csak a háttérből irányítanak

A nők világában a pénz szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt években. Jelenleg ők felelnek a világ éves 18,4 trillió dollárjából 12 trillió dollár fogyasztói elköltéséért és ez az arány várhatóan nőni fog. A nők közül egyre többen jelennek meg a világgazdaság irányításáért felelősök körében. Fontos szerepet játszanak pénzügyi szolgáltató cégek újraformálásában is. 2000-hez képest 18 százalékkal több nő foglalkozik pénzügyi tervezéssel.

Csinos legyen, de inkább gazdag!

És ha már itt tartunk, nézzük, mire jutott az egyik legkeresettebb exkluzív online partnerkereső honlap, a www.sugardaddie.com azzal kapcsolatban, hogy mi is a legfontosabb egy nőnek egy férfiban. Nos, a 21 és 25 év közötti nők elvárásai a legmagasabbak: ők Mr. Tökélyt keresik.  A 26 és 35 év közötti nők a külső megjelenést és a kiegyensúlyozottságot helyezik előtérbe, míg a 36 és 40 közöttek számára az a legfontosabb, hogy a férfi rendezett pénzügyi háttérrel rendelkezzen.
Egy kis figyelmesség elegendő a nők számára…gondolhatnánk. Nézzük, mit mutatnak a valós számok az ajándékok tekintetében. Nos, csupán a nők 9 százaléka éri be a hagyományos kedveskedésekkel, például virággal, vagy egy édességgel. 37 százalékuk olyan dolgot szeretne kapni, amiért jelentős összeget kell kiadni a férfinak, és 54 százalék azt az ajándékot értékeli a legjobban, amelyen látszik, hogy az kifejezetten személyre szóló.

S hogy még anyagiasabbnak kezdjük látni a nőket, a felmérés szerint a gyengébb nem 79 százaléka találja cikinek, ha egy tehetős férfinek átlagos kocsija van. Szerintük ugyanis egyenesen tiszteletlenség a világgal szemben, ha egy férfi gazdag, de nem vág fel vele.

A kulcsmondat férfiaknak

Bár nem anyagi vonatkozású, mégis érdekes része a felmérésnek, hogy a nők 25 százaléka szereti, ha irányítja őt egy férfi és megoldja helyette a problémáit, míg a többi 75 százalék csak annyit akar, hogy a férfi csak azért legyen jelen, hogy őt meghallgassa. Figyelem, most jön egy kulcsmondat:  a nők 91(!) százaléka elfogadóbb egy férfi tanácsával szemben, ha a férfi előtte megkérdezi, szeretné-e a nő, hogy elmondja a véleményét!

A felmérésekhez készült két grafika itt és itt nézhető meg!