A zaj bajjal jár

Komoly egészségügyi és lelki problémákat okozhat a folyamatos zaj. Sokan észre sem veszik, mondván, már megszokták. Azonban attól függetlenül, hogy valaki nem figyel fel a közeli úton haladó autók folyamatos morajlására, a szervezete reagál a hanghatásokra, amelyek akár meg is betegíthetik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. szeptember 07. Család.hu

Minden 100 ezer lakosúnál nagyobb európai uniós településnek kötelező elkészítenie saját zajtérképét. Így volt ez Magyarország nagyvárosaival is, és 2007-ben publikálták az adatokat (Budapestét például itt).

A zajmérés elsőre talán öncélú tevékenységnek tűnhet, azonban egyre több kutatás mutat rá, hogy igenis komoly egészségügyi hatásai lehetnek a folyamatos morajlásnak. Persze a legtöbb búgást-zúgást az emberek észre sem veszik: például a mosógép kerregése, a hűtőgép berregése, a tévé adapterének halk zümmögése a mindennapok része. Ráadásul mindegyik otthoni berendezés szigorú zajkibocsátási szabályoknak felel meg, de a hanghatás még így is több lehet a soknál. Egyszerűen azért, mert a gépek önmagukban ugyan nem zajosak, négy-öt masina párhuzamos üzemeltetése már lehet zavaró. Arról az apróságról nem is beszélve, hogy a zajterhelésért nem csak mi és a lakásunkban lévő gépek tehetők felelőssé, hanem az utcán közlekedő autók, a ház felett elsuhanó repülők, esetleg a járdát felújító munkások berendezései is. A forgalmas sugárutak sokszor önmagukban is olyan hangosak, hogy azok erősen megközelítik, vagy meg is haladják az egészségesnek már nehezen nevezhető szintet. És a problémák innen kezdődnek.

A cikk itt folytatódik!