Zárd ki a hideget – ilyen a profi szigetelés!

Egy otthonban nemcsak arra kell ügyelni, hogy jól befűtsünk, de arra is, hogy próbáljuk minél hatékonyabban a házban tartani a meleget.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 11. szabo.daniel

Egy otthonban nemcsak arra kell ügyelni, hogy jól befűtsünk, de arra is, hogy próbáljuk minél hatékonyabban a házban tartani a meleget.


A takarékosság egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan érdemes spórolni a vízzel.

Mivel egy lakásnak ugyanannyi a hőigénye, mint a hővesz­te­sé­ge, a legmodernebb fűtési tech­ni­kával sem megyünk sokra, ha az így megteremtett meleg azonnal távozik a falakon, a tetőn és/vagy az ablakon keresztül. A hőszigeteléssel ezt megakadályozhatjuk, sőt még spórolhatunk is, hiszen növeljük vele a lakás energiafelhasználásának hatékonyságát.

Ugyanakkor fontos, hogy tervezéskor ne csak a hőveszteségre, hanem a páralecsapódásra is gondoljunk!

A szigetelés nélküli falszerkezet esetében a pára hideg időben a belső térből a lényegesen alacsonyabb páratartalmú külső tér felé halad a falszerkezeten keresztül. Ha a fűtött lakásban a 20 fokos, 65 százalékos relatív páratartalmú beltéri levegő például egy 13,2 fokos falfelülettel találkozik, máris bekövetkezik a páralecsapódás. Az emiatt kialakuló penészfoltok pedig hosszú távon egészségkárosodáshoz vezetnek…

Bár a legjobb az, ha már az építkezéskor megtörténik a szigetelés, akkor se csüggedj, ha egy e nélküli házba vagy lakásba költöznél be, hisz ma már számos lehetőség van az utólagos korrekcióra!

Kívül vagy belül szigeteljünk?

Bár elsőre a külső hőszigetelés tűnik jobb megoldásnak, vannak olyan helyzetek (pl. műemlék épületek, panelházak esetén), amikor a külső oldalhoz nem lehet hozzányúlni, ráadásul a falak már így is penészesek. Ilyenkor természetesen belülről kell megoldani a védelmet. Ennek legkézenfekvőbb módja a falak szigetelése. Ügyelj arra, hogy a felhasznált anyag páraáteresztő legyen, valamint rendelkezzen penészmentesítő tulajdonsággal. A legjobb, ha a kerámiatartalmú hőszigetelő bevonatot választod. Figyelj arra is, hogy a felületek festésekor légáteresztő terméket alkalmazz!

Az utólagos hőszigetelés költségesebb módja egy olyan melegburkolat létrehozása az épület körül, amely hézagok nélkül, teljesen befedi a ház minden részét. Az átszellőztetett légréses homlokzatok kívülről kapják el azt a hőt, amely amúgy elszökne, így ideális megoldást jelentenek. Ilyenkor az épület falszerkezete továbbra is képes megőrizni a hőt, így a házon belül télen is, nyáron is kellemes idő lesz, és nem kell szenvedni a hőmérsékleti szélsőségektől. A külső hőszigetelés tehát hasznos választás, a kivitelezését azonban mindig bízd tapasztalt szakemberre!ú