Zéró toleranciát a dizájner drogokkal szemben!

Az IKSZ álláspontja szerint nagyon fontos, hogy mielőbb lépjen életbe az az új szabályozási modell, ami lehetővé tenné a dizájner drogok betiltását. Ugyanakkor úgy vélik, vissza kell állítani, hogy a kábítószerrel való visszaélés elősegítése önmagában büntethető legyen, ne csak megvalósult cselekmény melletti bűnsegédi magatartásként.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 24. czefernek.lena

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség mély megrendüléssel értesült a hírről, hogy dizájner drogok fogyasztása miatt 2011. november 22-én meghalt az első magyar fiatal, aki mindössze 20 éves volt.


A további sajnálatos esetek megelőzése érdekében az IKSZ szorgalmazza, hogy mielőbb lépjen életbe az az új szabályozási modell, ami lehetővé tenné a dizájner drogok betiltását és hatékony üldözését – közölte Stágel Bence a szervezet elnöke és Imrei Attila, a szövetség Drogprevenciós Munkacsoportjának vezetetője közös közleményében.

Mint írják, ezeket a szereket jelenleg legálisan lehet beszerezni üzletekben vagy interneten keresztül, ezért a fiatalok is minden nehézség nélkül hozzájuthatnak. A Nemzeti Drog Fókuszpont 2011-es országjelentése is rámutatott arra a tényre, hogy egyre fiatalabb korosztályok kerülnek kapcsolatba a drogokkal és lesznek áldozatai az újabb és újabb szereknek.

Az IKSZ álláspontja szerint vissza kell állítani, hogy a kábítószerrel való visszaélés elősegítése önmagában büntethető legyen, ne csak megvalósult cselekmény melletti bűnsegédi magatartásként.

A kereszténydemokrata drogstratégia három pilléren alapul:

1. A kipróbálókat felvilágosítani.
2. A függőket kezelni.
3. A drogkereskedőket szigorúan büntetni.

Az IKSZ támogatja a kormány drogpolitikáját, a büntető törvénykönyv szigorítását és a drogok terjesztőivel szembeni zéró tolerancia alkalmazását – közölte Stágel Bence és Imrei Attila.